Erişilebilirlik

Slobodan Miloseviç Öldü


Eski Yugoslav Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç, Lahey’deki cezaevi hücresinde ölü bulundu.

Birleşmiş Milletler Savaş Suçları Mahkemesi tarafından yapılan açıklamada, Miloseviç’in yatağında cansız yatarken bulunduğu, ölüm nedeninin doğal olduğu belirtildi. Açıklamada Miloseviç’e tam otopsi ve zehir testi yapılacağı da vurgulandı.

64 yaşındaki Miloseviç, Lahey’de 2002 Şubat'ından beri yargılanıyordu. Eski Sırp liderinin Balkanlardaki çatışmalarda oynadığı rol nedeniyle altmışı aşkın savaş suçu işlediği iddia ediliyordu.

Kalp rahatsızlığı ve yüksek tansiyonu olan Miloseviç’in mahkemesi sağlık koşulları nedeniyle sık sık erteleniyordu. 1989 yılında Sırbistan devlet başkanı olan Miloseviç, Yugoslavya’nın parçalanmasına yol açan etnik temizlik politikaları izlemiş; binlerce Boşnak, Kosovalı Arnavut ve Hırvatın ölümüyle sonuçlanan savaşlar yürütmüştü.

2000 yılında seçimi kaybeden Miloseviç, ancak büyük kitle gösterileri sonunda istifayı kabul etmişti. Bir yıl sonra tutuklanarak Lahey’e gönderilen Miloseviç, Birleşmiş Milletler Savaş Suçları mahkemesinde yargılanan ilk devlet başkanıydı.

Slobodan Miloseviç, mahkeme ve hakkındaki suçlamaları sürekli “uydurma” olarak niteleyerek reddetmişti.

Miloseviç'in Ölümüne Tepkiler

Bu arada Avrupa Birliği, Miloseviç’in ölümümün, Sırbistan’ın, savaş suçu zanlılarını adalete teslim etme sorumluluğunu ortadan kaldırmadığını açıkladı.

Avrupa Birliği dönem başkanı Avusturya’nın Dışişleri Bakanı Ursula Plasnik, Miloseviç’in ölümünün, bu kişilerin Balkan Savaşlarının hesabını verme yükümlülüğünü değiştirmeyeceğini belirtti.

Sırbistan Karadağ Dışişleri Bakanı Vuk Draskovic, Miloseviç’in kendi ülkesinde yargılanmamasının üzücü olduğunu söylerken; Hırvatistan Devlet Başkanı Stepan Mesic de, Miloseviç’in, hak ettiği cezaya mahkum edilişini görememekten üzüntü duyduğunu belirtti.

Miloseviç’in Sosyalist Partisi’nden bir yetkiliyse, eski devlet başkanının ölümünün Sırbistan için büyük bir kayıp olduğunu kaydetti. Ivica Dacic, Birleşmiş Milletler Savaş Suçları Mahkemesi'nde yargılanmasının, Miloseviç’in ölümüne yol açtığını iddia etti.

Rusya Dışişleri Bakanı da, Mahkemenin, Miloseviç’in Moskova’da tedavi görmesine izin vermemesini eleştirdi. Miloseviç, Rusya’da tedavi görmek istediğini belirtmiş, ancak Birleşmiş Milletler’e bağlı Mahkeme, Miloseviç’in Lahey’e geri dönmeyeceği kaygısıyla, Rusya’nın verdiği güvenceleri yeterli bulmamış ve eski devlet başkanının talebini reddetmişti.

XS
SM
MD
LG