Erişilebilirlik

Fuhuş Amaçlı İnsan Kaçakçılığı Ciddi Boyutlarda


Kadınların zorla çalıştırılması ve fuhuşa zorlanması, ciddi bir küresel sorun. 8 Mart’ta kutlanan Dünya Kadınlar Günü’nde, kadınların karşı karşıya olduğu sorunlara dikkat çekilirken bu konu bir kez daha gündeme geldi.

Birleşmiş Milletler’e göre her yıl dünyada 2 ila 4 milyon kişi, insan kaçakçılarının tuzağına düşüyor. Amerika Dışişleri Bakanlığı ise, bu sayının 600 bin ile 800 bin arasında olduğunu savunuyor. Kaçırılan kadın ve erkekler, ya köle olarak çalıştırılıyor, ya da fuhuşa zorlanıyor.

Merkezi Cenevre’de bulunan Uluslararası Göçmenlik Dairesi’nin hedeflerinden biri, insan kaçakçılarının eline düşen kadın ve genç kızlara yardım etmek. Daire’nin sözcülerinden Jemini Pandya, kadın kaçakçılığının büyük bir sorun olduğunu söylüyor:

"Avrupa’da örneğin Türkiye, insan kaçakçılığının kilit noktalarından biri. Özellikle Moldavya ve Ukrayna gibi Doğu Avrupa ülkelerinden kaçırılan kadınlar fuhuşa zorlanıyor. Afrika kıtasında da Güney Afrika Cumhuriyeti, kadın kaçakçılarının üssü durumunda."

Pandya, Latin Amerika’da da kadınların Asya ve Avrupa ülkelerine kaçırılarak, fuhuşa zorlandığını veya köle olarak çalıştırıldığını anlatıyor. Asyalı kadınlar da genellikle Orta Doğu, Avrupa ya da Afrika’nın bazı bölgelerine kaçırılarak zorla çalıştırılıyor.

Jemini Pandya, bekar annelerin çocuklarını büyütmek için çabaladığını ve bu nedenle insan kaçakçılarının kolay hedeflerinin başında geldiğini vurguluyor:

"Çocuklarına bakamayan, yoksul, bekar hatta dul anneler toplumdan büyük baskı görüyor. Bu kadınlar toplum tarafından damgalanıyor. Bu nedenle, başka bir ülkeye taşınmak zorunda kalsalar bile, çocuklarına bakabilmek için her türlü tehlikeyi göğüslemeye razı oluyorlar."

Pandya’ya göre bakıcılık, hizmetçilik ya da garsonluk gibi işlerde çalışacaklarını zanneden bu kadınlar, yabancı bir ülkeye vardıklarında, beklediklerinin aksine fuhuşa zorlanıyor.

Uzman, ülkelerine geri dönebilen kadınların, fahişe damgası yiyecekleri korkusuyla yardım istemeye çekindiğini söylüyor. Kadınlar, başlarına gelenin ortaya çıkmasını istemedikleri için psikolojik yardım almayı ve doktor muayenesinden geçmeyi reddediyor.

İnsan kaçakçılığına karşı mücadele eden Amerika, insan tacirlerinin eline düşmüş kişilerin, aileleriyle birlikte Amerika’ya gelmelerini sağlamak için, belli sayıda vize verilmesini öngören bir program yürütüyor.

XS
SM
MD
LG