Erişilebilirlik

"Orta Doğu'ya Kötü Mesaj Vermiş Olabiliriz"


Başkan Bush, Dubai şirketiyle liman anlaşmasının bozulmasının, Orta Doğu ülkelerine kötü mesaj göndermek anlamına gelebileceğini söyledi.

Washington’da Ulusal Gazeteciler Derneğinde konuşan Bush, Amerika’nın terörizme karşı savaşı kazanmak için ılımlı Orta Doğu hükümetlerinin yardımına ihtiyacı olduğunu bildirdi.

Amerika’da bazı limanların işletmesini üstlenmeye hazırlanan Birleşik Arap Emirlikleri'ne bağlı Dubai şirketi dün bundan vazgeçtiğini açıklamıştı. Açıklamanın hemen ardından Amerika, Birleşik Arap Emirlikleriyle serbest ticaret görüşmelerinin de ertelendiğini bildirdi.

Bu gelişmeye rağmen Amerikan limanlarından altısının yönetiminin Dubai şirketine verilmemesi için Kongre’de başlatılan girişim devam ediyor.

Kongredeki muhalefete öncülük eden Demokrat Partili Senatör Charles Schumer, kararı memnunlukla karşıladığını ancak şirketin gerçekten çekildiği konusunda güvence vermesi gerektiğini söyledi.

Amerika’da yapılan çeşitli kamuoyu yoklamaları, halkın büyük bir çoğunluğunun, terörizm kaygılarıyla, limanların işletmesinin bir Arap şirketine verilmesine karşı çıkıyor.. Dubai Ports World adlı Dubai şirketinin, limanları işleten İngiliz şirketini satın almasıyla işletme bu Arap şirketine geçmişti.

Başkanın lideri olduğu Cumhuriyetçi Parti'ye bağlı Senatör ve Temsilciler Meclisi üyelerinin de bu duruma itiraz etmeleri üzerine, Dubai şirketi, limanlari işletmekten vazgeçtiğini ve işletmeleri bir Amerikan şirketine satacağını açıklamıştı.

XS
SM
MD
LG