Erişilebilirlik

RTÜK'ten Farklı Dillerde Yayına Onay


Radyo Televizyon Üst Kurulu, yerel kanallara farklı dil ve lehçelerde yayın yapma izni verdi. Karar gereği televizyondaki yayınlarda Türkçe altyazı, radyolarda ise Türkçe tercüme yapılacak.

Radyo Televizyon Üst Kurulu(RTÜK) bazı yerel radyo ve televizyonlara farklı dil ve lehçelerde yayın yapma izni verdi. RTÜK, Şanlıurfa’da yayın yapan Medya FM ve Diyarbakır’da yayın yapan Gün TV ile, Şemdinli iddianamesinde de adı geçen işadamı Mehmet Ali Altındağ’ın sahibi olduğu Söz TV’ye farklı dil ve lehçelerde yayın yapabilme izni verdi.

Kurul’un resmi izin kararını bildirmesinin ardından yayın kuruluşları taahütname imzalayacak ve ardından Kürtçe’nin Zazaca ve Kırmançi lehçelerinde yayın yapabilecek. Yayın talebinde bulunan kanallar, yayınlarında ayrılıkçılık güdülmeyeceği, dil eğitimi amaçlı yayın yapılmayacağı ve yayınların kültürel amaçlı olacağı konusunda RTÜK’e taahhütte bulunacak.

Radyolar günde 60 dakikayı aşmayacak şekilde, haftada toplam 5 saat, televizyonlar ise günde 45 dakikayı aşmamak şartıyla haftada 4 saat yayın yapabilecek. Televizyonlar yayın sırasında, Türkçe altyazıya yer verecek. Radyolarda ise, yayının Türkçe tercümesi yapılacak.

Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu,TRT, farklı dil ve lehçelerde yayına 9 Haziran 2004 tarihinde başladı. Avrupa Birliği'ne uyum çerçevesinde başlatılan yayınlar Boşnakça, Arapça ve Çerkezce dillerinde ve Kürtçe lehçelerinde yapılıyor. Meclis te kabul edilen ve 19 Temmuz 2003 tarihinde yürürlüğe giren "kamu ve özel radyo ve televizyon kuruluşlarınca Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerde de yayın yapılabilir" hükmü çerçevesinde bu yayınlar yapılmaya başlanmıştı. Ancak konuyla ilgili yönetmelikte, kamu ve özel ulusal yayın kuruluşları dışında yerel yayın kuruluşlarının farklı dilde yayın yapmasına imkan tanınmıyordu.

Konuyla ilgili yönetmelik değişikliğine giden Radyo Televizyon Üst Kurulu uzun süredir çalışmalarını sürdürüyordu. Şubat ayı sonunda Kürtçe yayın yapmak üzere iki yıl önce başvuran Diyarbakır'daki Gün Radyo-TV ile Söz Radyo-TV'nin yöneticileri, RTÜK'ü ziyaret ederek ilgililerle konuya ilişkin bir görüşme yapmıştı. RTÜK Başkanı Zahid Akman ise, farklı dil ve lehçelerde yayın yapılabilmesine yönelik çalışmaların belli bir düzeye getirildiğini, belgelerini tamamlayanlara Ocak ayından itibaren izin verileceğini söylemişti.

XS
SM
MD
LG