Erişilebilirlik

'Türkiye Kaçakçılık Üssü'


Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın uyuşturucu kaçakçılığı, kara para ve mali suçlarla mücadele raporunda Türkiye, bir “kaçakçılık üssü” olarak tanımlanıyor.

Türkiye’nin Güneybatı Asya’dan Batı Avrupa’ya yapılan uyuşturucu ticaretinde geçiş koridoru olmayı sürdürdüğünü belirten rapor, aynı zamanda ülkede uyuşturucu damıtma laboratuar ve depoları bulunduğunu da yazıyor.

Rapor, ayrıca “her ay Türkiye üzerinden tonlarca eroinin kaçırıldığı” tahminine yer veriyor.

Türk ekonomisinin yüzde 50’sinin kayıtdışı olduğu görüşüne yer veren Amerika Dışişleri Bakanlığı raporu, önemli kara para aklama yöntemlerinden bazılarını, “döviz taşınması, ülke içi ve dışına banka transferi ve yüksek değerli malların alımı” şeklinde tanımlıyor.

Türkiye ayrıca terörün finansmanına karşı alınan önlemlerde yetersiz bulunuyor.

Afganistan En Büyük Afyon Üreticisi

Amerika, Afganistan’da afyon üretiminin geçen yıl yüzde 10 oranında düştüğünü ancak bu ülkenin hala dünyanın en büyük afyon üreticisi olarak pazar payının, yüzde 90 olduğunu açıkladı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın hazırladığı uyuşturucu kaçakçılığı, kara para ve mali suçlarla mücadele raporunda, Afganistan’ın gelirinin yüzde 30’unu, afyon üretiminden sağladığı belirtiliyor.

Amerikalı yetkililere göre, Afganistan’da yolsuzluk ve asayiş sorunları yasa dışı uyuşturucu üretimi ve ticaretiyle mücadeleyi güçleştiriyor.

Bu arada, Amerika Kolombiya’dan gelen kokainle mücadelede geçen yıl önemli aşama kaydetti. Ancak, alınan bütün önlemlere rağmen Bolivya’da kokainin ana maddesi olan koka üretiminde artış görüldü.

Rapora göre ayrıca, Venezüella ve Burma, uyuşturucuyla mücadelede uluslararası sorumluluklarını yerine getirmiyor.

XS
SM
MD
LG