Erişilebilirlik

Çeçenistan'da Başbakan İstifa Etti


Çeçenistan’da Kremlin’in atadığı başbakan görevinden istifa etti. Sergei Abramov’un istifasının, bu göreve vekalet eden Ramazan Kadirov’a başbakanlık yolunu açması bekleniyor.

Çeçenistan Devlet Başkanı Ali Alkanov, geçen Kasım ayında trafik kazası geçiren Başbakan Sergei Abramov’un, sağlık sorunlarından dolayı görevine dönemeyeceğini açıkladı. Alkanov, iki yıldır başbakanlık görevinde bulunan Abramov’un yerine başbakan olarak kimin geleceği konusunda açıklama yapmadı. Ancak söylentiler, bu göreve vekalet eden Ramazan Kadirov’un başbakan olacağı yönünde.

Ramazan Kadirov, 2004 yılında suikaste kurban giden Çeçenistan Devlet Başkanı Ahmet Kadirov’un oğlu. Kadirov, aynı zamanda çok sayıda milis gücü ve güvenlik birimlerini denetimi altında tutuyor. İnsan hakları örgütleri, Kadirov’u rakiplerini susturmak amacıyla cinayet, adam kaçırma ya da işkenceden çekinmeyen biri olmakla suçluyor.

Kadirov bu suçlamaları reddediyor. Bununla birlikte geçen hafta Çeçenistan, İnguş Cumhuriyeti ve Kuzey Osetya’yı ziyaret eden Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Louis Arbour, Rusya’nın Kafkaslar bölgesinde hala korkunun hüküm sürdüğünü bildirdi:

"Çeçenistan’da halihazırda devam eden siyasi ve fiziksel yapılaşmaya rağmen, burada hala kaba kuvvete dayalı yönetimden hukuk devletine dayalı bir geçiş olmamış."

Arbour Çeçenistan’da olanlardan Kadirov’un sorumlu tutulup tutulmayacağı yönündeki soruları yanıtsız bıraktı. Bununla birlikte yönetim gevşekliğinin, bölgedeki mevcut istikrarsızlığı artırdığını söyledi:

"İki olay beni ciddi anlamda rahatsız etti. Biri, ifade alınmasında hala işkenceye başvurulması, diğeriyse yetkililerle ilgili şikayette bulunanların korkutularak susturulması. Bu tarz olaylar bence suçlamalardan çok öteye gidiyor. Gerçeklik payı olduğu kesin."

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ordusunu on yıldan fazla bir süredir meşgul eden Çeçenistan’daki isyanın kontrol altına alındığını söylüyor. Ancak Rus medyası, Çeçenistan’da çatışmaların yer yer devam ettiğini yazıyor ve neredeyse her gün en az bir ölüm olayına yer veriyor.
XS
SM
MD
LG