Erişilebilirlik

Almanya'da Kurtlar Vadisi Tartışması


Almanya'da 120 sinema salonunda birden gösterime girerek alanında bir ilke imza atan ve gördüğü ilgi nedeniyle ülkedeki ana haber bültenlerine bile ilk haber olarak konu olan Kurtlar Vadisi Irak filmine yöelik eleştiri ve tartışmalar da halen sürüyor.

Tartışmaların filmin yasaklanması talebine kadar gitmesi Danimarka’da yayınlanan Hazreti Muhammet karikatürleriyle bağlantı kurulmasına ve Almanya’da da fikir ve ifade özgürlüğü konularının gündeme gelmesine neden oldu.

Almanya’da iki hafta önce gösterime giren Kurtlar Vadisi - Irak filmi, geçen sürede ülkenin gündemin en önemli konularından biri oldu dersem abartmış olmam. Sanat dünyasından politikacılara sosyologlardan medyaya hemen herkez bu filmi konuşuyor, tartışıyor ve farklı yorumlar yapıyor. Filmin startının Berlin Film Festivali’ne paralel olması ilk başta bu tartışmaların kapalı çevrelerde gerçekleşmesine neden oldu. Ancak festivalin geçen hafta sonunda bittiği bir anda Bavyera Eyalet Başbakanı Stoiber’in, Kurtlar Vadisi – Irak filminin müslümanlar arasında Batı'ya duyulan nefret ve güvensizliği arttırarak Almanya’da yaşayan Türkler'in entegrasyonunu engellediği şeklindeki iddiası ve filimin yasaklanmasını talep etmesi gündeme bomba gibi düştü. Stoiber’in yasak talebine, Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Uyum Bakanı’nın yanı sıra Yahudi Cemaati Merkezi de katıldılar. Hatta tartışma hafta içinde AB düzeyine taşındı ve Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu Başkanı Elmar Brok da Türk yetkililerinden olaya müdahale etmesini istedi. Buna paralel ülkenin hemen tüm önemli gazete, dergi ve görsel medya kurumları günlerdir filmi genelde eleştiren haberler yapıyorlar, nitekim Almanya’nın en ciddi gazeteleri sayılan Frankfurter Allgemeine Zeitung 'Kurtlar Vadisi-Irak’'ta film yöntemleri kullanılarak nefrete çağrı yapıldığını savunurken, haftalık Die Zeit gazetesi, ''Sinemaskop boyutlarda kültürler savaşı'' yorumunu yaptı.

Hal böyle olunca, yani film bu kadar konuşulunca durum Kurtlar Vadisi - Irak filminin gişesine yaradı. Başta Almanya’da yaşıyan Türkler ve Araplar arasında olmak üzere büyük ilgi gören ve çoğu sinemada kapalı gişe oynayan filmi şimdiye kadar yaklaşık 400 bin kişi izledi.

Böyle büyük bir ilginin olmasına ve bir savcılık girişimi ya da mahkeme kararı bulunmamasına rağmen, ülkenin en büyük sinema işletmecisi Cinemaxx, Kurtlar Vadisi Irak'ın gösterimini geçen Perşembe günü durdurma kararı aldı ve gösterimden kaldırdı. Amerikan karşıtlığı yaptığı, anti semitist ve milliyetçi bir film olduğu iddia edilen Kurtlar Vadisi - Irak diğer bir yandan canlı bombaların ve rehin alma eylemlerinin İslam dininde yeri olmadığı söylemiyle de dikkat çekiyor. Yeşiller partisi Avrupa Parlamentosu milletvekili Cem Özdemir ise filmin özellikle yahudilere bakışını eleştiriyor.

Türkiye Araştırmalar Merkezi Genel Direktörü Faruk Şen ise filmin abartıldığını belirtip, o kadar kötü bulmayanlardan.

Almanya’da karikatür krizine paralel basında ve sanatta ifade özgürlüğü tartışmalarına başka bir boyut kazandıran Kurtlar Vadisi - Irak yarattığı karakterler, diyalogları ve en nihayetinde vermek istediği mesajla daha uzun bir süre tartışılacağa benziyor. Filmi izleyen vatandaşlar ise geçmişte Rambo gibi kanlı ve yeryer müslümanları aşağılayan filmlere karşı kimsenin sesini yükseltmediğini belirterek, çifte standart uygulandığını söylüyorlar ve karikatür krizinde hoşgörü çağrısı yapanların şimdi yasak talep etmelerini eleştiyorlar.

Bu arada dün Alman Sansür Kurulu'ndan yapılan açıklamada, filmde Yahudi karşıtı herhangi bir unsura rastlanmadığı belirtilirken, bir yasaklamanın sözkonusu olamıyacağı açıkladı. Kısa adı FSK olan kurul, Alman film endüstrisinde anti-semitik propoganda yapılmasını engelleme amacıyla 1949 yılında kuruldu. Daha önce "İlk Kan" ve "Rambo" filmlerine yaş sınırlaması getirmeyen FSK, "Kurtlar Vadisi - Irak" filmine şiddet içeren sahnelerden ötürü "+18" sınırı koymak istemiş ancak filmin dağıtımcısının itirazı üzerine yaş sınırı 16 olarak belirlenmişti.

XS
SM
MD
LG