Erişilebilirlik

Caferi Ankara'ya Gidiyor


Irak’taki Şii- Sünni gerginliğinden Türkiye kaygılı. Bu çerçevede geçen hafta yetkililerle görüşmeye Irak’a giden Türkiye’nin Irak Özel Temsilcisi Büyükelçi Oğuz Çelikol özellikle Türkiye’nin bölgede yaşayan Türkmenler ve Kerkük’le ilgili kaygılarını dile getirdi.

Bu görüşmelerin ardından ise yarın Ankara’ya Irak Başbakanı İbrahim Caferi ve ardından Şii lider Mukteda El Sadr geliyor. Dün partisinin Üsküdar ilçe kongresinde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Iraklı liderlerin Ankara’ya geleceklerini duyurdu ve Türkiye’nin Irak’taki çatışmaların sona erdirilmesinde aktif rol üstlendiğini söyledi. Erdoğan konuşmasında ayrıca, Sünni liderlerle görüşmelerinin sürdüğünü vurguladı.

Irak’taki gelişmeler bugün haftalık toplantısını yapan Bakanlar Kurulu’nda da değerlendiriliyor. Başbakan Erdoğan, Irak’ta Şii-Sünni gerginliğini tırmandıran türbenin bombalanması olayını ise “kışkırtma amaçlı bir saldırı” olarak niteledi. Ankara’ya gelecek Iraklı liderlerle yapılacak görüşmelerde, etnik çatışmaların fayda getirmeyeceği ve ülkedeki sorunun barış yoluyla çözülmesi gerektiği mesajı verilecek. Türkiye’nin ayrıca, ülkedeki mezhep çatışmalarının sürmesinin bölge ülkelerinin müdahalesine neden olabileceği uyarısını yapması da bekleniyor.

Bu arada, Başbakan Erdoğan’ın dün partisinin ilçe kongresinde yaptığı konuşmada değindiği tek dış politika konusu Irak olmadı. Erdoğan Kıbrıs konusunda Avrupa Birliği’ni sert bir dille eleştirdi. Avrupa Birliği’ni Kıbrıs konusunda sözünü tutmamakla suçlayan Başbakan, Kıbrıs Rum kesimine ambargonun kalkmasını isteyenlere yanıt verdi ve “Siz önce sözünüzü yerine getirin. O söz yerine gelmedikçe bizden bir şey beklemeyin” dedi.

Erdoğan’ın bu açıklamasının geçen hafta Kıbrıs Rum bandıralı bir geminin Mersin limanına girişinin engellenmesinin ardından yapılması dikkat çekti. Dışişleri Bakanlığı da geçen hafta yaptığı açıklamayla, Rum gemisine Mersin’e giriş izni verilmediğini doğrulamıştı. Kıbrıs Rum hükümeti sözcüsü George Lilikas, olayı eleştirerek Türkiye’yi Avrupa Birliği yükümlülüklerini yerine getirmemekle suçlamıştı.


Ankara, Rumların, Kıbrıs Türk kesimine uygulanan tecridi hafifletmesi durumunda Kıbrıs bandıralı gemilere ve uçaklara uygulanan yasağın kaldırılabileceğini belirtiyor. Ancak, Rumlar, Kıbrıslı Türklerin tanınmasına yol açabileceği kaygısıyla buna karşı çıkıyor.

Iraklı Türkmenler Irak’taki Gelişmelerden Kaygılı

Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Ahmet Muratlı, iç savaş çıkmasından kaygı duyduklarını söylüyor ve Irak Ulusal Meclisi’nin bir an önce göreve başlaması gerektiğini de belirtiyor. Ankara muhabirimiz Aslı Aral'ın Ahmet Muratlı ile yaptığı söyleşiyi sayfanın başındaki linkten dinleyebilirsiniz.



XS
SM
MD
LG