Erişilebilirlik

Annan İnsan Hakları Konseyi'ne Destek İstedi


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, örgüt bünyesinde yeni insan hakları konseyi oluşturulması için hazırlanan taslak plana üye ülkelerin destek vermesini istedi. İnsan Hakları Konseyi'nin oluşturulması, Birleşmiş Milletler reformunun kilit unsurlarından biriydi.

Birleşmiş Milletler’in geleceği açısından hayati önem taşıyan reform tartışmalarında bir türlü uzlaşma sağlanamıyor. Aylar süren pazarlıklar sonunda örgüt bünyesinde yeni bir insan hakları konseyi oluşturulması için nihayet bir taslak plan hazırlandı.

İnsan Hakları Konseyi önerisi, eylül ayında dünya liderlerinin katıldığı BM 60. Genel Kurul toplantısında desteklenmiş, ancak konunun hasasiyetinden dolayı ayrıntılar üzerinde uzlaşmaya varılamamıştı.

Şu andaki insan hakları komisyonu, örgütün yetersizliğinin ve yaptırım gücündeki eksikliğinin en önemli örneği olarak görülüyor. Dolayısıyla yeni bir insan hakları konseyinin oluşturulması BM reformunun kilit unsurlarından biri olarak sayılıyor. Taslak, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Başkanı Jan Eliasson'un girişimiyle hazırlandı. Genel hatlarıyla örgütün bünyesinde kurulması planlanan yeni insan hakları konseyinin yapısını belirleyen taslak, konseyde 47 üyenin bulunmasını tavsiye ediyor.

Üye adaylarının seçim sürecindeyse insan hakları sicilleri dikketle incelenecek ve konseyde yer alacak 47 üye Birleşmiş Milletler üyelerinin çoğunluğunun oyuyla seçilecek. BM Genel Sekreter Kofi Annan taslaktan genel hatlarıyla hoşnut olduğunu belirtti ancak Taslağın istenilen her beklentiyi karşılamadığını da sözlerine ekledi. Annan, yine de aylar süren ve uzun bir süre tıkanıklık yaşanan süreçte bir ilerleme sağlamak için zemin ortaya çıktığını söyledi.

Müzakerelere katılan diplomatlar, ise son öneriyi, daha önceki taslaklardan ödün verilmiş olarak görüyorlar, ama yine de, hemen hemen herkes uzlaşmaya varılmasını büyük bir gelişme olarak değerlendiriyor. Genel Sekreter Kofi Annan, Birleşmiş Milletler üyelerinin taslağı desteklemeleri çağrısında bulunurken, tersine bir gelişmenin örgütün güvenilirliğine darbe olacağını söyledi. Ancak şimdi gözler Amerika’da? Amerika’nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi John Bolton, taslağı değerlendireceklerini ancak bir başka seçenek olarak, konsey yapısı için tartışmaları Genel Kurul’da tüm üye ülkelere açmayı teklif edebileceklerini söyledi.

Uzmanlar, Amerika’nın bu yolu seçmesi durumunda, yeni bir insane hakları konseyinin oluşturulması tartışmalarında en başa dönülebileceğinden endişe ediyorlar. Taslağın gelecek hafta Genel Kurul'a sunulması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG