Erişilebilirlik

AB'den Müzakere Daveti


Avrupa Birliği, bilim – araştırma başlığında müzakerelere başlanmasını öneren Komisyon’un tevsiyesi doğrultusunda hareket etme kararı aldı. Dönem Başkanı Avusturya, Avrupa Birliği’nin bu başlıkta fiili müzakerelere başlamaya hazır olduğunu Türk tarafına resmen iletti. Müzakerelerin bir-iki ay içerisinde başlaması öngörülüyor.

Komisyon’un şubat ayı başında bilim-araştırma başlığıyla ilgili olarak üye ülkelere ilettiği olumlu görüş son kararı verecek olan Avrupa Birliği Konseyi’nin ilgili birimlerinde ele alındı. Yapılan değerlendirmeler sonucunda Türkiye’nin bu alanda müzakerelere başlamasını engelleyecek bir unsurla karşılaşılmadı. Konu son olarak Avrupa Birliği Daimi Temsilciler Komitesi’nde (COREPER) ele alındı. Bu toplantıda da Komisyon’un önerisi doğrultusunda hareket edilmesi yönünde karar verildi.

Bu kararın ardından Dönem Başkanı Avusturya’nın Birlik nezdindeki Daimi Tamsilcisi Büyükelçi Gregor Woschnagg, Türkiye’nin Daimi Temsilcisi Büyükelçi Volkan Bozkır’a resmi bir davet mektubu gönderdi. Mektupta bilim-araştırma başlığında tarama sürecinin başarıyla sonuçlandığı vurgulandıktan sonra Avrupa Birliği’nin Türk tarafından müzakere tutum belgesini hazırlayarak Katılım Konferansı’na sunmasını beklediği dile getirildi.

Müzakere tutum belgelerinde, ilgili başlıkta Avrupa Birliği müktesebatının ne zaman ve nasıl yerine getirileceği unsurları yer alıyor. Türkiye’nin bilim-araştırma konusundaki müzakere pozisyonunu en kısa sürede Brüksel’e ulaştırması öngörülüyor. Türkiye’nin belgesinin Brüksel’e ulaşmasının ardından Avrupa Birliği’nin de kendi ortak tutum belgesini hazırlaması gündeme gelecek. Diplomatik kaynaklar müzakerelere start verecek olan Katılım Konferansı’nın nisan-mayıs ayları içinde gerçekleştirilebileceğini belirtiyorlar.

Bilim – araştırma başlığında Avrupa Birliği müktesebatının iç hukuka aktarılmasına gerek olmaması bu başlığın diğerlerine göre daha “kolay” olarak algılanması sonucunu doğuruyor. Türkiye bu alanda uygulama kapasitesini, yasal düzenlemeleri etkili biçimde uygulayarak değil konuya ilişkin çerçeve programlara etkin katılarak kanıtlayacak.

XS
SM
MD
LG