Erişilebilirlik

'Karikatürler İstismar Ediliyor'


Danimarka Dışişleri Bakanlığı, el Kaide örgütünün Hazreti Muhammet karikatürlerini istismar ettiği uyarısında bulundu.

Dışişleri Bakanı Per Stig Möeller, aşırı dinci grupların, Batı aleyhtarı gösterilerin devam etmesini sağladıklarını ileri sürdü.

Möeller ayrıca, Pakistan’da bir kişinin, Hazreti Muhammet karikatürlerini çizen Danimarkalı karikatüristlerin başına bir milyon dolar ödül koymasını da kınadı.

Bu arada, İran Dışişleri Bakanı Manucher Mottaki, karikatürlerle ilgili şiddet olaylarına son verilmesini istedi ancak, ifade özgürlüğünün duyarlılıkla kullanılması gerektiğini belirtti.

Öte yandan, Papa Benedict de bütün dinlere ve kutsal sayılan bütün simgelere saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi. Papa, bununla beraber, saygısızlığın şiddete başvurulmasını haklı kılamayacağını da sözlerine ekledi.

Rusya'da Gazete Kapatıldı

Rusya’da, tartışmalı karikatürlerden birini yayınlayan bir gazetenin kapatılması, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu tarafından kınandı.

Söz konusu karikatürde, Hazreti Muhammet’le birlikte diğer peygamberlerin, televizyonda iki grubun yumruklaşmasını izlerken “biz onlara kavga etmeyi öğretmedik” dediği görülüyor.

Volgograd’da yayınlanan gazete, geçen hafta Rus yetkililer tarafından kapatıldı. Uluslararası Gazeteciler Federasyonu, sansürün suiistimal edildiğini; söz konusu karikatürün şiddeti kınadığını vurguladı. Federasyonu, gazetenin kapatılmasının “kabul edilemez” olduğunu açıkladı.

Volgograd Belediye Başkanıysa, gazetenin kapatılmasının din düşmanlığının yayılmasını önlemek için şart olduğunu savundu.


XS
SM
MD
LG