Erişilebilirlik

21 Şubat 2006: ABD Kuzey Kıbrıs'la Doğrudan Ticari İlişki Kurmaya Hazırlanıyor


“Amerika, Kuzey Kıbrıs’la doğrudan ticari ilişkiler kurmaya hazırlanıyor.” Washington Times muhabiri Nicholas Kralev’in imzasını taşıyan bu haberde, Amerikan hükümeti ve şirketlerinin Kıbrıslı Türklerle gerekli altyapı çalışmalarını sürdürdüğü belirtiliyor. Haberde Amerikan dışişleri bakanlığı yetkililerinin “Adanın yeniden birleşmesinin en iyi yolu, Kuzey Kıbrıs’a yönelik izolasyonu azaltmaktan geçer” görüşünde olduğu da vurgulanıyor.

"Rum yönetiminin Washington büyükelçisi Euripides Evriviades, Kuzey Kıbrıs’taki limanların açılmasını fiili olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanımak anlamına geleceğini söyledi. Büyükelçi, İngiltere dışişleri bakanı Jack Straw’un ziyaretini de hatırlatarak Türk liderlerle görüşmenin de benzer bir sorun yaratacağını belirtti. Ancak Amerikalı yetkililer, Straw’la benzer bir tavır takınarak Talat’la görüşmenin veya Türk hükümetiyle birlikte çalışmanın KKTC’yi tanımak anlamına gelmediğini savundu. Bu yıl içinde Kuzey Kıbrıs’a gitmeyi planlayan Amerikalı bir yetkili de Türk liderlerle görüşeceğini açıkladı."

Washington Post, Mısır’da, dinci Müslüman Kardeşler örgütünün geçen yılki seçimlerde önemli başarı sağlaması üzerine Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in Nisan ayında yapılacak yerel seçimleri ertelediğini yazıyor. Gazete, Filistin’de Hamas’ın seçim zaferinin ardından Washington’da da İslamcılara karşı Hüsnü Mübarek’i destekleme eğiliminin yeniden gündeme geldiğini yazıyor ve bu anlayışı şu sözlerle eleştiriyor:

"Amerikan Dışişleri Bakanlığı, seçimlerin ertelenmesine çok yumuşak bir tepki gösterdi. Yapılan açıklamada seçimlerin ertelenmesine ilkesel olarak karşı çıkıldığı belirtildi ancak demokrasinin sadece seçimlerden ibaret olmadığı savunuldu. Oysa Başkan Bush geçen ay yaptığı Birliğin Durumu konuşmasında farklı şeyler söylemişti. “Seçimler çok önemlidir ama sadece bir başlangıçtır, Mısır da radikal akımların cazibesini azaltmak için barışçıl muhalefetin önünü açmalıdır” demişti. Acaba bu sözlerinde gerçekten samimi miydi?"

Los Angeles Times ise Pakistan’da barınan militanların Afganistan’da düzenlediği eylemler nedeniyle iki ülke arasındaki ilişkilerin giderek gerginleştiğini yazıyor. Amerika ile Afganistan’ın Hindistan’la ilişkilerini geliştirmesinin Pakistan’da endişe yarattığını vurgulayan gazete, Afganistan devlet başkanı Hamit Karzai’nin de ülke içinde ciddi baskılarla karşı karşıya olduğu yorumunda bulunuyor.

"Amerikan ordusunu Afganistan’a yeterince ilgi göstermediği için eleştiren Karzai, bir yandan kararlı tavrını sürdürmeye bir yandan da komşu ülkelerle ilişkilerini geliştirmeye çalışıyor. Ülke içinde, Amerika’nın kuklası olarak görüldüğü için yaptığı her şeye karşı çıkılması sonucunda, eski Taleban üyelerinden ve toprak ağalarından bir çok kişi parlamento seçimlerini kazanmayı başardı. Pakistan’ın el Kaide’ye karşı yürütülen mücadeleye sınırlı bir biçimde katılmasına rağmen Karzai, bu ülkeyle ilişkileri geliştirmeye çalışmakla doğru bir iş yapıyor."

USA Today gazetesi, bu yıl 400 milyar dolarlık bir bütçe açığı öngörülmesine rağmen Kongrenin vergi indirimi paketini görüşmesini eleştiriyor. Vergi indirimlerinin, bütçenin fazla verdiği 2001 yılında gündeme geldiğini hatırlatan gazete, 11 Eylül saldırıları, Afganistan ve Irak savaşları ve Katrina Kasırgası sonrasında hala vergi indiriminde ısrar etmenin sorumsuzluk olduğunu savunuyor.

"Bu sorumsuzluk sonuçta vergilerin artırılmasına yol açacak. Çünkü, alınan borçların eninde sonunda ödenmesi gerekiyor. Tabii bu, şu anki yöneticilerin yeniden seçilme derdi kalmadığı bir dönemde gerçekleşecek. Geçmişte, özellikle de savaş dönemlerinde yöneticiler Amerikan halkından ülkenin geleceği için fedakarlık isterdi. Halk da, gönüllü olmasa bile bu fedakarlığa katlanırdı. Ancak bugünlerde Beyaz Saray’dan ve Kongreden “partiye devam” mesajı geliyor."


XS
SM
MD
LG