Erişilebilirlik

Kosova'nın Geleceği Müzakere Ediliyor


Kosova’nın nihai statüsüyle ilgili görüşmeler, Viyana’da başladı.

Sırp ve Kosovalı Arnavutların katıldığı toplantı, Birleşmiş Milletler tarafından düzenlendi. Toplantılara, Finlandiya eski Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari başkanlık ediyor.

Arnavutlar Kosova’nın bağımsız olmasını isterken, Sırplar, Belgrad hükümetine bağlı kalmasında ısrar ediyor. Bununla birlikte, toplantıyı izleyen bir yetkili, görüşmelerin iyi gittiğini söyledi.

Kosovalı Arnavut yetkili Lütfi Haziri, toplantıdan önce yaptığı açıklamada, görüşmeleri biran önce sonuçlandırmak istediklerini kaydetti.

Toplantıların ilk oturumunda Kosovalı Sırpların haklarının güvence altına alınması konusu görüşülüyor.

Kosova’nın Sırbistan’dan koparak, bağımsızlığını ilan etmesi durumunda, bölgede yaşayan etnik Sırpların, çoğunluk Arnavutların misilleme saldırılarına maruz kalabileceğinden kaygı duyuluyor.

Kosova Temas Grubu’nu oluşturan İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Rusya ve Amerika, bölgenin Sırbistan yönetimine dönemeyeceği, etnik sınırlara bölünemeyeceği ya da başka bir ülkeyle birleşemeyeceği konusunda görüş birliği içinde. Kosova, 1999’da NATO’nun Sırbistan’a düzenlediği hava saldırısından bu yana Birleşmiş Milletler tarafından yönetiliyor.

XS
SM
MD
LG