Erişilebilirlik

Filistin Parlamentosu Toplandı


Hamas, Filistin Parlamentosunda yönetimi devralırken İsrail’i tanımayı reddetti.

Örgüt liderleri İsrail işgali ve saldırganlığı devam ettiği sürece bu ülke ile görüşmeyeceklerini açıkladı.

Ancak parlamentonun açılış oturumunda konuşan Hamas lideri İsmail Haniyeh, Filistin Yönetimi başkanı Mahmud Abbas uzlaşmaya varmaya çalışacaklarını söyledi.

Abbas ise Hamas’ı İsrail ile imzalanan barış anlaşmalarına uymaya çağırdı.

Bugünkü oturumda Hamas milletvekillerinden üniversite profesörü Aziz el-Duvayik, meclis başkanlığına seçildi.

Filistin Parlamentosu Toplandı

Filistin parlamentosu yemin ederek göreve başladı. 25 Ocak’ta yapılan seçimlerde büyük sürprizle 76 sandalye alan Hamas İsrail ve ABD gibi ülkelerin itirazlarına rağmen buğun mecliste ilk oturumu gerçekleştirdi.

Türkiye saatiyle 11 de başlayan oturum Gazze ve Ramallah’ta eş zamanlı yapıldı. Bati Şeria ve Gazze arasında seyahat izinleri olmayan milletvekillerinin oturumu ayni anda gerçekleştirmeleri için video konferans yöntemi kullanıldı.

Oturumda ilk olarak Filistin milli marşının okunmasından sonra kuran-i kerim dinlendi. Ardından Mahmut Abbas Ramallah’tan milletvekillerine yönelik bir konuşma yaptı. Konuşmasında Hamas'ın İsrail’i tanıması gerektiğini ifade eden Mahmut Abbas’a Hamas’lı milletvekilleri tepki gösterdi.

Gazze’deki Hamas liderlerinden Mahmut Zahar Abbas’a cevap vererek “Filistin yönetiminin bu zamana dek uyguladığı politika artık eskide kaldı. İsrail Abbas’a bir şey vermeyecek zira İsrail barış istemiyor” dedi.

Hamas’ın sürgündeki lideri Halit Mesal’in Ankara ziyaretine de değinen Zahar “Ankara’ya yapılan ziyaretten memnunuz zira Hamas olarak tüm İslam ülkeleri ile iletişim kanallarını açık tutmak istiyoruz. Her ne kadar uluslararası konsensüs bizi izole etme çabasında olsa da Türkiye ziyaretinin ardından girilecek süreçte tüm dünyaca er ya da geç kabul edileceğimize inanıyoruz” dedi.

Öğle namazı için ara verilen meclis oturumunun ikinci bölümünde el fetih ve Hamas üzerinde anlaşılan tek isim olan el Kuds üniversitesi profesörü Aziz Duvayk oy çoğunluğu ile Meclis Başkanı seçildi.

Filistin kanunlarına göre bundan sonraki 5 hafta içinde hükümet kurulmak durumunda. Eğer Hamas bu süre içinde hükümet kurmayı başaramazsa yönetim başkanı Mahmut Abbas seçimlerden ikinci büyük parti olarak çıkan el Fetih’e bu görevi verecek.

Filistin tarafında bu gelişmeler yaşanırken İsrail hükümeti yarin yapılacak olağan kabine toplantısında Filistin’e uygulanacak yaptırımları görüşecek. Hamas’ın hükümete gelmesini protesto eden İsrail öncelikle Gazze ve Batı Şeria arasındaki seyahat serbestisini kısıtlayacak, ardından tüm Filistin’de enerji kısıtlamasına gidecek.

Filistinlilere uygulanacak yaptırımların neler olacağı önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.

XS
SM
MD
LG