Erişilebilirlik

Sigara Tiryakiliği Gençler Arasında Yayılıyor


Yeni bir araştırmaya göre dünyanın her tarafında erkekler kadınlardan çok daha fazla sigara içiyor. 131 ülkede 750 bin kişi arasında yapılan araştırma her kadına karşı 4 erkeğin sigara içtiğini ancak bu oranın gençler arasında değiştiğini gösteriyor.

Araştırma, Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü ve Amerika Salgın Hastalıklarla Mücadele Merkezi tarafından ortak yapıldı. Eski araştırmalarda olduğu gibi yeni araştırma da, yetişkin kadın ve erkekler arasında bire dört oranının hala geçerli olduğunu gösteriyor. Ancak araştırmanın 13-15 yaş grubuyla ilgili sonuçları herkesi şaşırttı. Çünkü sonuçlar, yetişkinlerin aksine her 4 erkek çocuğuna karşılık bir değil iki kız çocuğunun sigara içtiğini gösteriyordu.

Amerika Salgın Hastalıklarla Mücadele Merkezi’nden Charles Warren rakamların herkesi şok ettiğini söyledi. 1999 ile 2005 yılları arasında Amerika’da yapılan çeşitli araştırmalar gençler arasında sigara içenlerin oranının yüzde 17 olduğunu gösteriyor. Bu oran değişmemekle birlikte yeni araştırmadan sigara içen kız çocuklarının sayısında artış olduğu sonucu çıktı.

Araştırmanın Hindistan bölümünde ise aynı yaş grubunun, yani 13 ile 15 yaş arasındaki çocukların yetişkinlere kıyasla 4 kat daha fazla sigara içtiğini ortaya koydu. Araştırmada çalışan Amerikalı uzmanlardan Profesör Cherly Perry, rakamlara ilk önce inanamadıklarını ve sonuçları Hintli meslektaşlarıyla tekrar gözden geçirdiklerini söylüyor. Minnesota Üniversitesi Profesörü Perry, ortaya çıkan tablonun uzun dönemde halk sağlığı açısından çık ciddi sorunlar yaratacağı görüşünde.
Amerikalı Profesör erken yaşta sigara kullanmaya başlayanların yaşlandıkça nikotine daha bağımlı hale geldiğini ve çoğunun genç yaşta akciğer kanserinden öldüğünü belirtiyor.

Üçüncü dünya ülkelerinde genç sigara tiryakilerinin sayısındaki artış, başlıca iki nedene bağlanıyor. Birincisi, artan gelirle birlikte sigaraya daha fazla para ayrılabilmesi ikincisi ise sigara reklamlarının giderek gençleri hedef alması. Araştırma raporunda, özellikle gelişmekte olan ülkelerde sigara aleyhine daha etkin programlar oluşturulması öneriliyor.

XS
SM
MD
LG