Erişilebilirlik

16 Şubat 2006: NY Times 'Irak'a baskı Yapılmalı' Diye Yazıyor


New York Times, Irak’ta seçimden galip çıkan Şii İttifakı'nın İbrahim Caferi’yi yeniden başbakan adayı göstermesinin, ulusal birlik hükümeti kurma çabalarını zorlaştıracağı görüşünde. Gazete, Irak’ta istikrarın sağlanması için Bush yönetiminin diğer ülkelerin de desteğini alarak Bağdat’taki siyasi liderlere baskı yapması çağrısında bulunuyor:

"Bush yönetimi, İran ve Kuzey Kore’ye karşı gayet başarılı bir uluslararası ittifak oluşturdu. Rusya, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler’le birlikte hareket ederek Filistinliler üzerinde baskı oluşturmayı başardı. Irak savaşı konusundaki görüş ayrılıklarına rağmen, Irak’ta uzlaşma sağlanması başta NATO üyeleri ve Arap ülkeleri olmak üzere herkesin çıkarınadır. Şimdi Bush, elindeki her imkanı kullanarak bu ittifakı harekete geçirmelidir. Irak’ın yeni bir şansı olmayabilir."

USA Today, bir Danimarka gazetesinde yayımlanan Hazret-i Muhammed’le ilgili karikatürleri protesto amacıyla başlayan gösterileri değerlendiriyor ve Batılı ülkelerin protestolar nedeniyle geri adım atmasını, düşünce ve ifade özgürlüğü açısından tehlikeli bir gelişme olarak yorumluyor. Avrupa’da dini sembollere hakaretin yasaklanması amacıyla bazı hazırlıkların başladığını kaydeden gazete, bunun sansüre yol açacağını savunuyor:

"İfade özgürlüğü, doğası itibariyle birilerinin kızmasını ve rahatsız olmasını içinde barındırır. Bazen düşüncesizce ve sert yorumlar yapılabilir, hatta din bile eleştirilebilir veya alaya alınabilir. Dinler, yüzyıllar boyunca inanmayanların saldırılarına rağmen gelişip güçlendiler. Hoşgörü adına sansürü kutsallaştıranlar, dinin saygınlığını korumuş olmazlar. Tam tersine karşıt görüşte olanların iktidara gelmesi durumunda kendi inançlarına sansür uygulanmasına davetiye çıkartmış olurlar."

Boston Globe ise Pakistan örneğinden hareketle İslam ve Batı dünyası arasındaki uçurumun giderek daha da derinleştiğini yazıyor. Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in ülke içindeki İslamcı güçlerle Batı arasında sıkışıp kaldığını belirten gazete, Pakistan sokaklarında ise Batı'ya karşı öfkenin giderek yükseldiğini vurguluyor:

"Pakistan’daki siyasi sistem hala çok yeni. Bu nedenle dinin, sivil toplumun, ordunun ve yerel yönetimlerin rolleri konusu hala tartışılıyor. Ancak demokrasi yanlısı güçlerin sabrı giderek azalırken dini düşünceler de giderek güç kazanıyor. Müşerref, İslam dünyasıyla Batı arasında köprü oluşturmak istediğini söylüyor. Ancak köprü yerine deprem benzetmesi çok daha uygun görünüyor."

Washington Post ise, Birleşik Arap Emirlikleri’nden bir firmanın Amerika’daki bazı limanların işletmesini aldığını hatırlatıyor ve bunun Amerika’nın güvenliği açısından tehdit oluşturduğunu öne sürüyor. Gazete, Bush yönetiminden kararı yeniden gözden geçirmesini istiyor:

"Birleşik Arap Emirlikleri, müttefik olarak görülse de, bu ülkenin Amerikan karşıtı terör eylemleriyle bağlantısı konusunda bazı sorunlar var. 11 Eylül saldırılarını planlayanların ve gerçekleştirenlerin çoğu bu ülkeye gitmiş bulunuyor. Saldırıların hazırlanmasında bu ülkenin bankacılık sistemi kullanıldı. Amerika’nın limanlarını teröre karşı korumak için alınması gereken bir çok önlem var. Ancak limanların yönetimini, teröre karşı savaşta böylesine şüpheli geçmişi olan bir ülkeye bırakmak, limanların güvenliği açısından yanlış bir adımdır."
XS
SM
MD
LG