Erişilebilirlik

Hamas Lideri Gül'le Görüştü


Hamas liderlerinden Halid Meşal, Ankara’ya yaptığı sürpriz ziyaret sırasında, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin üst düzey yetkilileriyle biraraya geldi.

İsrail tarafından arandığı için Filistin’e giremeyen Meşal, AK parti genel merkezinde, parti genel başkan yardımcılarından Dengir Mir Mehmet Fırat’la görüştü. Görüşmeye Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün de katıldığı öğrenildi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, uluslararası toplumun taleplerinin Hamas’a iletileceği bildirildi. Uluslararası toplum, Filistin seçimlerini kazanan militan örgüt Hamas’ın silah bırakmasını ve İsrail’i tanımasını istiyor. Amerika, Avrupa Birliği ve İsrail, bu talepler karşılanıncaya kadar Hamas’ın tecrit edilmesinden yana.

Hamas yetkililerinin gelecek ay Rusya’da da temaslarda bulunması bekleniyor.

İsrail Tepkili

İsrail ve Türkiye'nin arasına Hamas girdi. Ani bir kararla Ankara'ya giden Hamas'ın surgundeki lideri Halit Mesal'in bu temasları Kudüs'ten yogun tepki aldı.

Sabah saatlerinde Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile biraraya gelen Meşal'in, öğleden sonra da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi bekleniyordu ancak görüşme olmadı.

Son ana kadar gizli tutulması nedeniyle sürpriz olan ziyaret, bir çok soruyu da beraberinde getirdi.Halid Meşal'in ziyaretinin dün gece kesinleşmesi ardından Dışişleri Bakanlığı,'Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail makamlarıyla temasa geçti.

Hemen hemen tüm dünyadan tepki almışken Hamas lideri HAlit Meşal'ın ankara'ya gitmesi İsrail'i kızdırdı. İsrail Başbakanlık Sözcüsü Raanan Gissin,pkk lideri Abdullak ocalan'a atıfta bulunarak "Bir teröristi yakalayıp cezaevine kapatıp, bir diğerini kırmızı halılarla Ankara'da, İstanbul'da karşılayamazsınız"

"Hamas bir terör organizasyonudur. Evet, seçimleri kazandı, çoğunluğu aldı. Ancak sonuçta Hamas, tüm dünyanın önünde hükümeti kurması için gereken 3 şartı yerine getirmedi. Hamas, İsrail'i haritadan silmek istiyor. Bu niyetini defalarca kameraların önünde tekrarladı. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın söylemlerini aynen kullanıyor. Terörle mücadele eden bir ülke olarak Türkiye'nin, bu fikirlere sahip Hamas ile görüşmesine tepkiliyiz" dedi.

Meşal'in ankara ziyaretinin türkiye israil ilişkilerinde buyuk bir krız yaratmayacağını belirten gissin "Bizim Türkiye ile çok güçlü bağlarımız var. Ekonomik, stratejik ve askeri alanlarda işbirliğimiz var. Hamas liderlerinin Ankara'yı ziyareti, çok büyük bir kriz oluşturmasa da, Türkiye mevcut politikasını gözden geçirmelidir. Teröröden canı yanan bir ülke olarak Türkiye'nin hamasa gösterdiği kabul, çifte standart yaratıyor" şeklinde konustu.

Öte yandan Filistin Parlamentosu, Cumartesi günü ilk oturumunu gerçekleştirecek. Meclis Başkanı'nın seçilmesinin ardından Hamas milletvekilleri yemin edecek. İsrail ordu radyosu, bugün verdiği bir haberde, Cumartesi gününden sonra İsrail Hükümeti'nin Hamas yönetimindeki Filistin'e bazı yaptırımlar uygulayacağını duyurdu. İkonuyla ilgili olarak Başbakanlık Sözcüsü Gissin, "Filistin halkının ezilmesi gibi bir niyetimiz yok, ancak Hamas, İsrail ve Filistin'in şu ana kadar gerçekleştirdiği anlaşmaları tanımayacağını defalarca söyledi. Bu anlaşmaları tanımadığını söyledikten sonra, anlaşmalarla meydana gelen kolaylıklarından faydalanmaları beklenemez. Gazze ve Batı Şeria arasındaki trafiği biz kontrol ediyoruz. İsrail'de çalışan binlerce Filistinli işçi var. Bu gibi konularda, kısıtlamalar uygulanacak. Cumartesi'den sonra oyun değişecek" şeklinde konuştu.

AB Şimdilik İzliyor

Hamas’ın siyasi kanadının Türkiye’de temaslarda bulunması Avrupa Birliği tarafından yakından izleniyor. Ziyaret konusunda fazla detaya girmekten kaçınan Brüksel’in, terörist örgütler listesine onay veren Türkiye’den en önemli beklentisini ise Avrupa Birliği’nin tutumuyla uyumlu bir yaklaşım izlemesi oluşturuyor.

Avrupa Birliği Komisyonu yetkilileri Türkiye’den, dışişleri bakanları düzeyinde alınan son karar doğrultusunda hareket etmesini bekliyorlar. Bu toplantıda “Hamas’la ilişkilerin geleceğini belirleyecek” üç ana ilke üzerinde anlaşmaya varılmıştı. Avrupa Birliği dışişleri bakanları ocak ayı sonunda yaptıkları toplantıda Hamas’ın “silah bırakmasını, şiddeti reddetmesini ve İsrail’in var olma hakkını tanımasını” talep etmişlerdi.

Diplomatik kaynaklar ziyaret konusunda Avrupa Birliği’nden olumlu ya da olumsuz bir tepki gelmediğinin altını çiziyorlar. Aynı kaynaklar ziyaretin resmi nitelikli olmamasına ve Ankara’nın uluslararası toplumun beklentilerini Hamas’a aktaracak olmasına da dikkat çekiyorlar. Avrupa Birliği’nden daha önce yapılan açıklamalarda Brüksel’in Filistin’deki “partilerle” değil Filistin Yönetimi’yle muhatap olduğu vurgulanmıştı.

Bu arada Avrupa Parlamentosu bugünkü oturumunda karikatür kriziyle ilgili olarak yayımladığı bir kararı onayladı. Kararda Rahip Santoro’nun öldürülmesi kınanırken Türkiye’nin krizin çözülmesi konusundaki arabulucu niteliğindeki yaklaşımınının memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

Santoro cinayeti, karara Uluslar Avrupası İçin Birlik grubunun isteği üzerine dahil edildi. İlgili maddede “Avrupa Parlamentosu, Türkiye’de Rahip Santoro’ya karşı fanatik dinciler tarafından işlenen cinayeti kınar” ifadeleri kullanıldı. Bu maddede Yeşiller grubunun girişimi üzerine bir son dakika değişikliğine gidildi ve “Bu sorunda Türkiye’nin diplomatik güçlere katılma ve arabulucu gibi davranması memnuniyetle karşılanır” ifadesi eklendi.

Siyasi grupların ortak metni niteliğindeki kararda Avrupa Birliği’nin temel ilkelerinden olan ifade özgürlüğünün savunulduğu ve bu özgürlüğün başkalarının hak ve özgürlüklerine saygı temelinde sorumlu bir şekilde kullanılması gerektiği vurgulandı. Kararda bu özgürlüğün istismar edilmemesi çağrısında da bulunuldu.

Karikatürlerin yayımlanmasının ardından Avrupa Birliği üyesi ülkelerin büyükelçilik binalarının yakılması ve bazı hükümetlerin şiddeti engeleyememeleri ya da bu eylemleri hoşgörmeleri de kınandı. Bir üye ülkeye yöenlik boykot girişiminin Avrupa Birliği’ni boykot anlamına geleceğinin de altının çizildiği kararda Danimarka’yla dayanışma içinde olunduğu mesajı verildi.

İsrail'den Yaptırım Çağrısı

İsrail Savunma Bakanı Şaul Mofaz, Hamas’ın seçimleri kazanmasının ardından Filistin Yönetimine yaptırım uygulanması çağrısında bulundu.

Mofaz, başbakanlığa vekalet eden Ehud Olmert’in da incelediği yaptırım paketini onayladığını açıkladı.

Yaptırım paketi, Filistinli işçilerin İsrail’e girmesini yasaklamayı ve Filistinli Yönetimi için hayati önem taşıyan vergi gelirlerini ödemeyi durdurmayı öngörüyor. Ancak Filistin’e insani yardımların süreceğini bildiriliyor.

Amerikan Temsilciler Meclisi: Hamas'a Yardım Edilmeyecek

Amerika Temsilciler Meclisi, Filistin seçimlerini kazanan Hamas örgütü, İsrail’i yok etme amacından vazgeçmedikçe, Filistin’e yardım yapılmamasını öngören tasarıyı büyük oy çoğunluğuyla kabul etti.

Oylamada 1 hayır oyuna karşı 418 evet oyu kullanıldı.

Amerika Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice, Hamas hükümetinin Amerikan yardımı alamayacağını ancak Washington’un Filistinli çocukların aşılanması gibi insani amaçlı programlara katkıda bulunmayı sürdüreceğini açıkladı.

Rice, Senato komisyonunda soruları yanıtlarken, Hamas’ın şiddetten vazgeçmesi ve İsrail’i tanıması gerektiğini tekrarladı.

Seçimde en çok milletvekili çıkaran Hamas, dün Abdülaziz Duayik’i meclis başkanlığı, Mahmud Zehar’ı da grup liderliğine aday göstereceğini açıkladı.

XS
SM
MD
LG