Erişilebilirlik

14 Şubat 2006: Caferi'nin Başbakan Adaylığı Değerlendiriliyor


New York Times, Irak’ta seçimden galip çıkan Şiilerin, başbakanlık için yeniden İbrahim El Caferi’yi önermesini, ülkede birliğin sağlanması ve ekonomini yeniden yapılanması çabalarına ihanet olarak değerlendiriyor. Caferi’nin, radikal Şii lider Mukteda El Sadr’ın desteğiyle yeniden aday gösterildiğini hatırlatan gazete, Sadr’ın bu desteğine karşılık yeni Irak hükümetinin İran ve Suriye’yle yakın ilişkileri geliştirmesini istediğini vurguluyor.

"Şii İttifakı, 275 üyeli parlamentoda 130 sandalyeye sahip. Oysa, başbakanın ve yeni hükümetin güvenoyu alması için üçte ikilik bir çoğunluk gerekiyor. Bu da, 50’yi aşkın milletvekili çıkartan Kürtlerle, değişik gruplara mensup Sünnilere ve bağımsızlara önemli bir imkan sunuyor. Bu grupların, ellerindeki bu imkanı kullanarak Caferi’yi engellemesi gerekiyor. En azından Sadr’ın giderek artan yıkıcı etkisinin önüne geçmeleri şarttır."

Christian Science Monitor de, Caferi’nin başbakanlığı döneminde birleştirici değil, bölücü bir rol üstlendiğini ileri sürüyor ve geçmişte İran’daki mollalarla yakın ilişki içinde olduğunu hatırlatıyor. Caferi’nin başında olduğu bir hükümetin Irak’ta istikrarı sağlamasının çok zor olacağını savunan gazete, en azından içişleri ve savunma bakanlıklarına daha iyi isimlerin getirilmesi için Washington’un devreye girmesini istiyor.

"Amerika’nın bir dayatmada bulunmadan, farklı siyasi partiler arasında hassas dengeleri gözetmesi gerekiyor. Ancak Washington yine de elindeki imkanları kullanarak, arkasında İran’dan bağımız istikrarlı ve demokratik bir hükümet bırakabilir. Hem Irak’ın geleceği hem de Bush’un Ortadoğu’da demokrasiyi yayma projesi açısından hassas günler yaşanıyor. Iraklıların, farklı kimliklerini arka plana iterek demokrasiyi öne çıkartması gerekiyor."

Washington Post, Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin av arkadaşını yanlışlıkla vurmasının niçin 18 saat sonra açıklandığını sorguluyor. Olayın, Cheney’nin avlandığı çiftliğin sahibinin sayesinde ortaya çıktığını hatırlatan gazete, Beyaz Saray’ın kamuoyunu niçin zamanında bilgilendirmediği konusunda hiçbir inandırıcı gerekçesi bulunmadığını savunuyor.

"Tetiği çekerek bir insanı yaralayan kişi, sıradan bir vatandaş değildi. Kazara da olsa, yaşanan acı ve sıkıntı verici olayın sorumlusu, Amerika’nın en yetkili ikinci kişisiydi. Ancak ne Cheney’nin ne de Beyaz Saray’ın böyle bir olayın ne zaman kamuoyuna açıklanacağını seçme hakkı vardır. Cumartesi günü yaşanan olayın hemen kamuoyuna açıklanması gerekiyordu. Bu, doğru davranılmaması durumunda çok ciddi sonuçlar doğurabilecek türden bir olaydır."

Los Angeles Times, 14 Şubat Sevgililer Günü’ne karşı çıkıyor ve gerçek aşkın belirli bir güne sığdırılamayacağı görüşüne yer veriyor. Gazete, ayrıca yapılan son araştırmalar ışığında, bazı ilaçların aşık olmayı önleyici etkisi bulunduğunu da iddia ediyor.

"Rutgers Üniversitesinden antropolog Helen Fischer’in teorisine göre, depresyona karşı kullanılan bazı ilaçlar, beyin üzerinde aşık olmayı zorlaştıran bir etkide bulunuyor. Fischer, yaptığı deneylerle, aşık olduğu kişinin resmini gören deneklerin beyninde dopamin miktarının arttığını gördü. Yapılan başka deneyler de, yeni aşık olan kişilerde serotonin salgısının yüzde 40 azaldığını gösteriyor. Uzmanlar, serotonin ve dopaminin uygun miktarlarda karıştırılması durumunda bir aşk iksiri elde edilebileceği görüşünde."

XS
SM
MD
LG