Erişilebilirlik

Karikatürler Bakanlar Kurulu'nda


Hazreti Muhammed’i terörist olarak gösteren karikatürlerin bazı Avrupa gazetelerinde yayınlanması ve ardından yaşanan olaylar bugün haftalık olağan toplantısını yapan Bakanlar Kurulu’nun gündeminde.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan kurulda, dünyadaki tepkilerin yanı sıra, Türkiye’de de karikatürlere gösterilen tepkiler ve yapılan protesto gösterileri ele alınıyor.

Bazı Müslüman ülkelerde olduğu gibi hafta sonu Türkiye’de de Hazreti Muhammed’in karikatürlerinin yayınlanmasına yönelik tepkiler sürdü.

İstanbul’da ve Diyarbakır’da bazı sivil toplum örgütlerinin düzenlediği protesto gösterilerine birçok kişi katıldı. Diyarbakır’da toplanan 30 bin kişi Danimarka aleyhine sloganlar atarken, İstanbul’daki Fransız Konsolosluğu önünde toplanan 150 kadar kişi de binaya yumurta fırlattı. Ankara’da ise, eylemlerin adresi Danimarka Büyükelçiliği olmuş, farklı görüşlerden gruplar elçiliğin önünde sloganlar atmış ve elçiliğe siyah çelenk bırakmışlardı. Türkiye’de artan bu tepkiler bugün Bakanlar Kurulu’nda masaya yatırılıyor.

Ankara karikatür krizinin büyümemesi için girişimlerde bulunmuş, Başbakan Erdoğan Avrupa Birliği, NATO, İslam Konferansı Örgütü ve Birleşmiş Milletler’e konuyla ilgili bir mektup göndermişti. Erdoğan’ın karikatür kriziyle tırmanan gerginliğin sona erdirilmesi amacıyla yazdığı ve birçok ülkenin başbakanına gönderdiği bu mektubun yansımalarının bugün Bakanlar Kurulu’nda değerlendirilmesi bekleniyor.

Bu arada Bakanlar Kurulu’nda, Santa Maria kilisesinin rahibi Andrea Santoro’nun öldürülmesinin ardından geçen hafta Trabzon’da bölge valileri ve emniyet müdürleriyle bir toplantı yapan İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, bu toplantı hakkında bakanları bilgilendiriliyor. Yaşanan linç olayları, saldırılar ve en son İtalyan rahibin öldürülmesiyle gündeme gelen Trabzon şehrinde artırılacak güvenlik önlemleri kurulda ele alınıyor.

Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği ve başlayan müzakereler ise her hafta olduğu gibi bu haftada Bakanlar Kurulu’nun gündeminde. Bugün Brüksel’de Türkiye’nin Avrupa Birliği ile başlayacağı adalet, özgürlük ve güvenlikle ilgili tarama başlığı da bakanların ele aldığı konular arasında.

XS
SM
MD
LG