Erişilebilirlik

NATO Bakanları Afganistan'ı Görüştü


NATO Savunma Bakanlarının gayrıresmi toplantısı, İtalya’nın Sicilya adasındaki Taormina kentinde başladı. Dünkü toplantıda Afganistan’daki birliklerin durumunu görüşüldü, NATO’nun gelecekteki rolü üzerinde duruldu.

Toplantının ilk gününde daha önce üst düzey diplomatların üzerinde anlaştığı plan ele alındı. Amerika Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Afganistan’daki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü’ne ek olarak kurulan ve Ekim’de faaliyete geçecek olan yeni birlikler için üye ülkelerden askeri ve lojistik destek sözü aldığını söyledi. Bakan, buna rağmen, bu gücün kurulması için yeterli kaynağa sahip olunduğunu söyleyemeyeceğini belirtti.

Savunma Bakanları ayrıca, Afganistan’ın güneyinde güvenlik ve istikrarın sağlanması için, bu yılın ortasına kadar, NATO’nun bu bölgeyi de içine alacak şekilde faaliyetlerini arttırmasını görüştü. Savunma Bakanı Rumsfeld, Afganistan’daki operasyonların, NATO’nun yeni rolüne iyi bir örnek olduğunu söyledi.

NATO’nun Afganistan’daki varlığının önemli bir nedeni olduğunu söyleyen Rumsfeld, 21. yüzyılda artık sorunların devlet ya da bölge sorunu olmaktan çıktığını, birçok durumda küresel sorun halini aldığını belirtti. Rumsfeld “Bu nedenle, işleri yoluna koymak ve yeni hükümete yardımcı olmak için NATO gibi bir gücün varlığına ihtiyaç vardır” diye konuştu.

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer de, toplantının açılış konuşmasında aynı konulara değindi. Birliğin, üye ülkelerdeki güvenlik ihtiyaçlarına cevap vermesi gerektiğini hatırlatan Scheffer, toplantıdan çıkacak sonuçların önemine değindi. Scheffer, “NATO, güvenlik ve istikrarın sağlanmasında esnek ve etkili bir güç olduğunu göstermeli ve bu sorunlara geniş çaplı çözümler getirebilmelidir” dedi.

Şu anda Afganistan’da barış ve istikrarın sağlanmasına katkıda bulunmak ve hükümete destek sağlamak amacıyla aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 36 ülkeden 9 bin asker görev yapıyor. Askerlerin görevi Kabil’de ve tüm Afganistan çapında güvenliğin sağlanmasında hükümetine yardımcı olmak, hükümet kurumlarının geliştirilmesine ve hükümet otoritesinin tüm ülke çapında genişletilmesine katkıda bulunmak, ve yeniden yapılandırma ve insani yardım çalışmalarına destek olmak.

NATO’nun geçen yıl benimsediği yeni plan, asker sayısının 15 bine çıkartılmasını ve güvenlik görevinin çok daha geniş bir alanı kapsamasını öngörüyor.
NATO Bakanları yarın, birliğe dahil olmayan Rusya ve 7 Akdeniz ülkesinin temsilcileriyle bir araya gelecek. İsrail ve 6 Arap ülkesinden oluşan bu grup, önümüzdeki aylarda, terörizme karşı başlatılacak yeni bir NATO operasyonuna katılacak. Bölgede yürütülecek bu operasyonda Rusya’nın da rol alması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG