Erişilebilirlik

NATO Savunma Bakanları İtalya'da


NATO Savunma Bakanlarının gayrıresmi toplantısı İtalya’nın Sicilya adasındaki Taormina kentinde başladı. Toplantının ilk gününde Afganistan’daki birliklerin durumunu görüşüldü, NATO’nun gelecekteki rolü üzerinde duruldu.

Toplantıda, daha önce üst düzey diplomatların üzerinde anlaştığı plan masaya yatırıldı. Amerika Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Afganistan’daki (ISAF) Uluslararası Güvenlik Destek Gücü’ne ek olarak kurulan ve Ekim’de faaliyete geçecek olan yeni birlikler için üye ülkelerden askeri ve lojistik destek sözü aldığını, ancak yine de bu gücün kurulması için yeterli kaynağa sahip olunduğunu söyleyemeyeceğini belirtti.

Savunma Bakanları ayrıca, Afganistan’ın güneyinde güvenlik ve istikrarın sağlanması için bu yılın ortasına kadar NATO’nun bu bölgeyi de içine alacak şekilde faaliyetlerini arttırmasını görüştü. Savunma Bakanı Rumsfeld, Afganistan, günümüz dünyasında birliğin ne tür operasyonlar yürütmesi gerektiğine iyi bir örnek olduğunu söyledi.

NATO’nun Afganistan’daki varlığının önemli bir nedeni olduğunu söyleyen Rumsfeld devamla şöyle konuştu:

Bakan, 21. yüzyılda artık sorunların devlet ya da bölge sorunu olmaktan çıktığını, birçok durumda küresel sorun halini aldığını belirtti. Rumsfeld “Bu nedenle, işleri yoluna koymak, bu yeni ülkedeki zorluklarla başa çıkmak için NATO gibi bir birliğe ihtiyaç vardır” diye konuştu.

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer de, toplantının açılış konuşmasında aynı konulara değindi.

Birliğin üye ülkelerdeki güvenlik ve istikrar ihtiyaçlarına cevap vermesi gerektiğini hatırlatan Scheffer, bu yılki toplantıdan çıkacak sonuçların önemine değindi. Scheffer, “NATO, güvenlik ve istikrarın sağlanmasında esnek ve etkili bir güç olduğunu göstermeli ve bu sorunlara geniş çaplı çözümler getirebilmelidir” diye konuştu.

NATO Bakanları Cuma günü birliğe dahil olmayan Rusya ve 7 Akdeniz ülkesinin temsilcileriyle bir araya gelecek. İsrail ve 6 Arap ülkesinden oluşan bu grup, önümüzdeki aylarda, terörizme karşı başlatılacak yeni bir NATO operasyonuna katılacak. Bölgede yürütülecek bu operasyona Rusya’nın da katılması bekleniyor.



XS
SM
MD
LG