Erişilebilirlik

9 Şubat 2006: 'Radikal İslamcılar Karikatür Kriziyle Batı Karşıtlığını Körüklüyor'


Karikatür krizinin yol açtığı tepkileri değerlendiren USA Today, radikal İslamcıların Batı karşıtlığını körüklemek için bu krizden yararlandığını yazıyor. Gazete, yaşanan şiddet olaylarından dolayı karikatürleri yayınlayan Danimarka gazetesini ve kendi koltuklarını sağlama almaya çalışan Ortadoğulu yöneticileri suçlarken, şiddete karşı çıkan ılımlı Müslümanların tavrını övgüyle karşılıyor:

"Ilımlı Müslümanların sesini yükseltmesi ve fanatiklere karşı denge oluşturması büyük önem taşıyor. Terörle savaş, ancak böyle kazanılabilir. İletişim imkanlarının, toplumsal hareketliliğin ve entegrasyonun arttığı bir dönemde, önemsiz bazı tavırların bile çok ciddi sonuçları olabilir. Birinci Dünya Savaşı’nın bir suikastçının silahından çıkan tek bir mermiyle başlaması gibi, aşırı uçlar da bu karikatürleri yeni bir savaşın gerekçesi yapmaya çalışıyor. Saman alevi gibi parlamaya hazır olan bir dünyada, ılımlı kesimlerin yangına körükle gitmeyip ateşi söndürmeye çalışması gerekiyor."

Christian Science Monitor gazetesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero’nun yayınladığı ortak bildiriyi takdirle karşılayan bir makale dikkat çekiyor. Yazar Helena Cobban’ın imzasını taşıyan makalede, sosyalist bir liderle ılımlı İslamcı bir liderin medeniyetler çatışmasına karşı çıkarak, medeniyetler buluşmasını öne çıkarmasının örnek bir tavır olduğu vurgulanıyor:

"İnanç özgürlüğü ile ifade özgürlüğü çatıştığında, buna nasıl bir çözüm bulacağız? Kutsallık üzerine net ve ortak bir anlayış geliştiremediğimiz sürece çözüm bulmak mümkün görünmüyor. Ancak küresel vatandaşlar olarak şu anda en önemli görevimiz, mevcut krizi yatıştırmak ve kaygılarımızı saygılı biçimde tartışabilme ortamı oluşturmaktır. Erdoğan ve Zapatero bunun yolunu açtı. Diğer dünya liderleri de bu yoldan ilerlemelidir."

Washington Post, lobici Jack Abramoff’un bazı Kongre üyelerine rüşvet vermesiyle başlayan lobicilikteki reform tartışmasını sürdürüyor. Göstermelik değil, gerçek bir reform isteyen gazete, yapılacak reformun sadece Kongre’yi değil, yönetimi de bağlayacak unsurlar içermesini öneriyor:

"Jack Abramoff skandalında da gördüğümüz gibi, yönetim düzeyinde yapılan lobicilik de en az Kongre’deki lobicilik kadar karlı olabiliyor. Dolayısıyla her iki lobiciliğin de izlenmesinde kamu yararı bulunuyor. Yapılacak reformların en önemli unsuru ise, lobicilerin müşterilerinden ne kadar para aldıklarını bildirme zorunluluğunun getirilmesi olacaktır. Ancak, şu ana kadar gündeme gelen reform önerilerinin hiçbiri böyle bir unsur içermiyor ve bu da hiç şaşırtıcı değil."

New York Times ise Bush yönetiminin Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’nın iklim uzmanı Doktor James Hansen’a sansür uygulama çabasını eleştiriyor. Gazete, Hansen’ın sera etkisi yapan gazların emisyonunun azaltılması çağrısında bulunduğunu hatırlatıyor ve Bush yönetimi tarafından NASA’nın halkla ilişkiler sorumluluğuna getirilen George Deutch’un, Hansen’in açıklamalarını engellemeye çalıştığını vurguluyor. Olayı Beyaz Saray’ın kadrolaşma politikasına örnek olarak gösteren gazete, Deutch’un özgeçmişini yanlış bildirdiği için istifa etmek zorunda kaldığını belirtiyor:

"Deutch, yönetimin küresel ısınma, doğum kontrolü, orman politikası ve temiz hava gibi bilimsel konuları siyasileştirme çabasında sadece küçük bir aktördü. Üstelik bu aktör, NASA’daki görevine, bilime daha fazla kaynak ayırarak Amerika’nın rekabet gücünü artıma vaadinde bulunan bir Başkan tarafından atanmıştı."

XS
SM
MD
LG