Erişilebilirlik

Bush İran'ı Uyardı


Başkan Bush, daha önce sayısız kez dile getirdiği gibi Birliğin Durumu Konuşmasında da İran’ı uyardı.

Tahran hükümetinin nükleer silah sahibi olmasına Amerika’nın karşı çıkacağını belirten Başkan, İran’ı dünyaya kafa tutmakla suçladı.

Başkan Bush, İran’ın nükleer silah sahibi olma uğruna tüm dünyayı karşısına aldığını söyledi ve “Dünya ülkelerinin İran rejiminin nükleer silah elde etmesine izin vermemesi gerekir” dedi. Bush, Amerika’nın bunu sağlamak için elinden geleni yapacağını da sözlerine ekledi.

Amerika ve bazı Avrupa ülkeleri yıllardır İran’ı uranyum zenginleştirme işleminden vazgeçirmeye çalışıyor. Nedeni ise zenginleştirilmiş uranyumun nükleer elektrik santrallerinde kullanıldığı gibi nükleer silah yapımında da kullanılabilmesi. İran nükleer güç olmaya çalıştığı yolundaki iddiaları ısrarla reddediyor, nükleer enerji programının petrole bağımlılığını azaltmayı amaçladığını savunuyor. İran, ayrıca, nükleer silah stoklarına sahip devletlerin, başka ülkelerin nükleer silah sahibi olmasını önleme hakkı bulunmadığını savunuyor.

İran’daki nükleer tesisleri inşa eden Rusya, Batılı ülkelerin kaygılarını gidermek için, Tahran hükümetine uranyum zenginleştirme işlemini Rusya’da yapmasını önerdi. İki ülke arasında bu konuda hala görüşmeler yapılıyor.

Başkan Bush, konuşmasında, Tahran hükümeti devreden çıkararak doğrudan İran halkına hitap etti. ”Bu akşam direk olarak size hitap etmek istiyorum” diyen Başkan devamla şöyle konuştu: “ Amerikanın size ve ülkenize saygısı sonsuzdur. Geleceğinizi siz belirleyecek, özgürlüğünüzü siz kazanacaksınız. Özgür ve demokratik bir İran’la bir gün dost ve müttefik olacağımızı umut ediyoruz..”

Bu konuda Demokratik parti de aynı görüşte. Temsilciler Meclisi Demokrat Parti Grup Başkanı Başkanı Nancy Pelosi, İran konusunda tüm diplomatik yolların denenmesi gerektiğini söyledi.

Hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat Partili Kongre üyeleri sorunun müzakereler yoluyla çözümlenmesini arzu etmekle birlikte askeri seçeneğin de masada tutulmasından yana.

Atom Enerjisi Kurumu, yarın, Viyana’da yapılacak olağanüstü toplantısında tekrar İran konusunu görüşecek. Amerika, İngiltere, Rusya, Çin, Fransa ve Almanya, Birleşmiş Milletlere bağlı Kurum’dan, İran’ı, Güvenlik Konseyi’ne havale etmesini istiyor.

İran Dışişleri Bakanı Manuşehir Muttaki, Güvenlik Konseyi’ne sevk edilmeleri durumunda, Birleşmiş Milletler denetçilerinin ülkeye girmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

Ahmedinejad: "Boyun Eğmeyeceğiz"

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İran’ın nükleer programı konusunda dış ülkelerin zorbalıklarına boyun eğmeyeceklerini söyledi.

Nükleer elektrik santralının inşa edilmekte olduğu Buşehr’i ziyaret eden Ahmedinejad, Amerika’ya atıfla, kendilerini suçlayanların “ellerinin kanlı” olduğunu öne sürdü.

İran Cumhurbaşkanı, Buşehr’de yaptığı konuşmada Başkan Bush’un Birliğin Durumu konuşmasını eleştirdi, Amerika’yı diktatörleri ve diğer baskıcı rejimleri desteklemekle suçladı.

Bu arada, Tahran Birleşmiş Milletlere havale edilirse uranyum zenginleştirme çalışmalarına yeniden başlayacağını açıkladı.

Ulusal Güvenlik Kurulu Genel sekreteri Ali Laricani, ana zenginleştirme tesisinin kullanıma hazır olduğunu, sadece Uluslararası Atom Enerji Dairesine çalışmaların başladığını bildirme işi kaldığını açıkladı.

İngiltere Dışişleri bakanı Jack Straw, bugün Londra’da görüştüğü İran Dışişleri bakanı Manuşehr Muttaki’ye Tahran’ın dünyayı nükleer programının barışcı olduğu konusunda ikna için son şansını kullandığını söyledi.

Uluslararası Atom Enerji Dairesi yarın Viyana’da toplanarak İran’ın nükleer faaliyetlerinin BM Güvenlik Konseyine bildirilmesi konusunu görüşecek.


Hindistan'dan Diplomasi ve Diyalog Çağrısı

Hindistan, İran’ın nükleer programıyla ilgili anlaşmazlığın Güvenlik Konseyi değil, Uluslararası Atom Enerjisi’nde, çözülmesinden yana olduğunu bildirdi.

Yeni Delhi’de açıklama yapan Hindistan Başbakanı Manmonah Singh, bu sorunun diplomasi ve diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini söyledi.

Başbakan Singh, İran’ın Güvenlik Konseyi’ne sevkedilmesi olaslığı konusunda ülkesinin takınacağı tutumu açıklamaktan kaçındı. Ancak bu konuyu “ulusal çıkarları” çerçevesinde inceleyeceklerini belirtti.



XS
SM
MD
LG