Erişilebilirlik

'Rumlar Çözümsüzlükten Yana'


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Kıbrıs sorununa çözümüne ilişkin son önerilerine Rum tarafının tavrının bir kez daha adada çözümsüzlükten yana olduklarını ortaya koyduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan bugün partisinin Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada ayrıca, mal varlığını açıklayacağına ilişkin tartışmalar konusunda basın-yayın organlarının söylediklerini çarptırdığını iddia etti ve “şahsımın ve AK Parti’nin veremeyeceği hesap yoktur” diye konuştu.

Bu sabah Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde partisinin milletvekillerine seslenen Başbakan Erdoğan, konuşmasına geçen hafta İsviçre’nin Davos kasabasında yapılan Dünya Ekonomik Forumu’ndaki temaslarını değerlendirerek başladı.

“Davos’ta çok verimli temaslarda bulundum” diyen Başbakan Kıbrıs konusunda Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’la Türkiye’nin yeni eylem planını değerlendirdiklerini ve Türkiye’nin önerilerinin heyecanla karşılandığını gördüküklerini söyledi.

Türkiye”nin Kıbrıs sorunun çözümüne ilişkin önerilerini sunduğu yeni plana Rum tarafının gösterdiği tavrı da eleştiren Erdoğan, Rumların bir kez daha çözümsüzlükten yana olduğunun ortaya çıktığını ifade etti. Yunanistan ve Kıbrıs Rum yönetimi Türkiye’nin Kıbrıs planını kabul etmediklerini açıklamıştı. Adada bir çözüm için Rum tarafının uluslararası toplumdan daha çok baskı görmesini istediklerini de belirten Başbakan, “Türkiye ise barışçı tavrına devam edecek” dedi. Amerika, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler Türkiye’nin Kıbrıs eylem planından memnun.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal’ın yeni eylem planıyla ilgili söylediklerini de eleştiren Erdoğan, “Baykal, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Papadopulos’la aynı dili konuşuyor. Annan planı beğeniyor, Baykal beğenmiyor” diye konuştu.

Erdoğan’ın konuşmasında değindiği bir diğer konu ise, malvarlığı tartışmaları oldu. Başbakan Erdoğan’ın geçen hafta yaptığı bir açıklama basın yayın organlarına, “Erdoğan Salı günü malvarlığını açıklayacak” şeklinde yansıdı. Bugün yaptığı açıklamada, basın yayın organlarının açıklamasını çarptırdığını iddia eden Erdoğan, parti olarak açıklık ve şeffaflıktan yana olduklarını ifade etti. “Şahsımın ve AK Parti’nin veremeyeceği hesap yoktur” diyen Başbakan, yasal yükümlülüklere harfiyen uyduklarını ve hazine yardımlarına göre hareket ettiklerini de belirtti.

Bu arada, Türkiye’nin ardından Kuzey Kıbrıs’ta da görülen kuş gribi virüsü için adada alınan önlemler sürüyor. Ancak Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat dün yaptığı açıklamada, Rum tarafının sınır kapılarında aldıkları önlemlerin Türklere ve Rumlara işkence olduğunu söyledi ve amacın geçişleri önlemek ve Kıbrıs Türk ekonomisini çökertmek olduğunu iddia etti.

Kıbrıs’ta şu ana kadar sadece hayvanlarda görülen kuş gribinin yayılmasını ve insanlara bulaşma riskini önlemek için özellikle Türk tarafında hastalığın görüldüğü yerlerde karantina çalışmaları sürüyor. Adada bir çok kanatlı hayvan itlaf edildi. Rum yetkililer Türk tarafından gelen araçları dezenfekte ediyor. Dünyada ilk kez 2003 yılında görülen kuş gribi hastalığı, Türkiye’de dört kişinin ölümüne neden oldu. Türkiye dahil tüm dünyada bugüne kadar 81 kişi kuş gribinden hayatını kaybetti.

XS
SM
MD
LG