Erişilebilirlik

Rice: 'Afganistan'a Yardımlar Devam Edecek'


Amerika, Afganistan’daki askerlerini azaltma planlarına rağmen, bu ülkeye yardımı kararlılıkla sürdüreceğini bildirdi.

Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Amerika’nın geçmişte bir kez Afganistan’ı yalnız bıraktığını; bu hatanın bedelini de 11 Eylül terör saldırılarıyla ödediğini söyledi. Rice bu hatanın tekrarlanmayacağını belirtti.

Yarın başlaması planlanan Afganistan’a yardım konferansına katılmak üzere Londra’da bulunan Rice, Devlet Başkanı Hamid Karzai’yle görüştü. Karzai, Rice’la, güvenlik ve bölgesel konuları ele aldıklarını söyledi.

Afganistan’ın yeniden yapılandırılması için mali yardım toplamayı amaçlayan iki günlük konferansa, 60 ülkeden temsilci katılacak. Toplantıya İngiltere Başbakanı Tony Blair başkanlık yapacak.

Konferansa Türkiye’den Dışişleri Bakanı Abdullah Gül katılıyor. Gül, Esenboğa Havaalanı’nda hareketinden önce yaptığı açıklamada, uluslararası topluma, Afganistan’a ilgiyi kaybetmemesi çağrısında bulundu.

Londra’daki konferansta, Bonn Anlaşması’nın yerini alacak bir Afganistan Sözleşmesi’nin benimsenmesi bekleniyor. Bonn Anlaşması, Afganistan’da Taleban rejiminin dört yıl önce devrilmesinden sonra siyasi sürece yön vermek üzere hazırlanmıştı.

XS
SM
MD
LG