Erişilebilirlik

Darfur'daki Çatışmalar Şiddetlendi


Birleşmiş Milletler, Sudan’ın batısındaki Darfur bölgesindeki son çatışmaların on binlerce insanı evlerini terke zorladığını ve güvenlik sorunları nedeniyle birçok yardım görevlisinin bölgeden tahliye edildiğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, Güvenlik Konseyi’nden, Darfur’a daha fazla barış gücü askeri gönderilmesini istedi.

Birleşmiş Milletler’in Sudan’daki insani yardım faaliyetlerini koordinasyondan sorumlu bürosu adına açıklama yapan Dawn Blalock, Darfur’un yalnızca Şeria bölgesinden, çatışmalar nedeniyle on binden fazla kişinin evlerini terk ederek, kaçmak durumunda kaldığını söyledi.

Blalock, atlı milislerin özellikle kadın ve çocukları hedef aldığını belirtti. Birleşmiş Milletler yardım görevlileri Şeria başta olmak üzere Darfur’un batısındaki Golo ve Daya’dan da çekildi. Blalock, sözü edilen bölgede hiçbir yardım görevlisinin bulunmadığını ve sivillerin can güvenliğinden kaygı duyduğunu belirtti.

Darfur’da son günlerde hükümete bağlı kuvvetlerle isyancı Sudan Özgürlük Ordusu arasında çatışmalar şiddetlendi. Ancak çatışmalarda yeni bir durum gözlenmeye başlandı. İsyancılarla hükümet güçlerinin yanı sıra her iki grup da kendi içinde çatışmaya başladı.

“Bu durumu Aralık ayı sonunda ve Ocak ayının başında gözlemledik. Bu tür çatışmalar bugün de devam ediyor. Genel olarak Darfur’da kaos devam ediyor.”

Darfur’daki çatışmalar ve insani kriz 2003 yılında başladı. Çatışmalara neden olarak ülkenin güneyindeki yoksul siyah Afrikalılarla kuzeyde ve hükümette olan Araplar arasındaki ekonomik ve siyasi gücün dengesiz dağılımı gösteriliyor

.

XS
SM
MD
LG