Erişilebilirlik

Saddam:'Bu Mahkemeye Dayanamıyorum'


Devrik Irak lideri Saddam Hüseyin ve altı eski yardımcısının yargılandığı dava bugün olaylı geçti. Sanıklardan eski istihbarat başkanı ve Saddam Hüseyin’in üvey kardeşi Barzan El Tikriti, başyargıcın uyarısına itiraz edince, mahkemeden zorla çıkarıldı.

Yeni başyargıç Rauf Abdül Rahman, bugünkü duruşmanın açılışında, sanıkların mahkemenin düzenini bozacak şekilde konuşmalarına izin vermeyeceğini söyledi. Ancak başyargıcın bu uyarısına, devrik Irak lideri Saddam Hüseyin’in üvey kardeşi Barzan el Tikriti derhal itiraz etti.

Bunun üzerine yargıç, El Tikriti’nin mahkeme salonundan çıkarılmasını istedi. Barzan El Tikriti, karara itiraz edince, mübaşirler, eski İstihbarat Başkanı’nın sürükleyerek, salondan dışarı çıkardı.

Savunma avukatları ise müvekkillerinin zorla dışarı çıkarılmasını protesto amacıyla mahkeme salonunu toplu şekilde terketti.

Duruşmanın devamı için, mahkemenin tayin ettiği savunma avukatları salona alınınca bu kez devrik lider Saddam Hüseyin, durumu protesto etmek için ayağa kalktı. Saddam Hüseyin’in bu harekete sinirlenen yargıçla, eski diktatör arasında sert bir tartışma başladı.

Saddam Hüseyin, başyargıca, “Ben hem seni hem de bu ülkeyi 35 yıl idare ettim, şimdi sen beni yargılamaya kalkıyorsun” dedi. Başyargıç Rauf Abdül Rahman da, “Çünkü ben yargıcım, sen de davalısın” şeklinde cevap verdi.

Tartışma giderek alevlenirken, Saddam Hüseyin, önündeki tahtayı yumruklayarak dışarı çıkmasına izin verilmesini istedi.

Saddam öfkeli biçimde, “Ben artık bu mahkemeye dayanamıyorum, dışarı çıkmama izin verin” dedi.

Bunun üzerine, Saddam Hüseyin ve beraberindeki bir diğer sanık mahkeme salonundan çıkarıldı; duruşmaya geride kalan dört sanıkla devam edildi.

Tanık olarak çağrılan bir kadın, 1982 yılında Dujeil’de eşinin ve babasının Saddam Hüseyin rejimi tarafından nasıl öldürüldüğünü anlattı.

Başyargıç daha sonra duruşmaya Çarşamba günü devam edileceğini açıkladı.

7 eski Iraklı yönetici, 1982 yılında Saddam Hüseyin’e karşı Dujeil’de düzenlenen başarısız suikast girişiminden sonra, 142 Şii’nin öldürülmesinden yargılanıyor.





XS
SM
MD
LG