Erişilebilirlik

Annan Kıbrıs'ta Nabız Yokluyor


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'ın yeni bir Kıbrıs girişimi başlatıp başlatamayacağı konusunda nabız yokladığı bildirildi. Bu arada Birlemiş Milletler’in Türkiye’nin önerdiği son girişim paketini incellediği ve Ankara’dan bazı noktaları açığa kavuşturmasını istediği açıklandı.

Türkiye’nin 24 Ocak’ta açıkladığı yeni Kıbrıs Eylem Planı’nın ardından, hem Rum hem de Türk basınına yansıyan haberler, BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın Mayıs ayında yeni bir girişim başlatmaya hazırlandığı yönündeydi. Sözkonusu haberlerde, Genel Sekreter’in bu arzusunu Aralık ayında Türk ve Rum liderlere gönderdiği mektupla ilettiği ileri sürülüyordu.

Kıbrıs Rum hükümeti sözcüsü, Annan'ın Rum Cumhurbaşkanı Papadopulos'a mektup gönderdiğini açıklarken, Türk tarafı, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'a gelen mektupu bir bilgi notu olarak niteledi.

Birleşmiş Milletler sözcülerinden Brenden Varma, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada Annan’ın mektubuyla ilgili çelişkili haberlere açıklık getirdi. Sözcü, Genel Sekreter Annan’ın Kıbrıs’taki Özel Temsilcisi Michael Moller’in Ocak ayında Türk ve Rum liderlerine bir mektup sunduğunu ancak basında yeralan haberlerin aksine, mektubun, görevine ilişkin bilgi verme niteliğinde olduğunu söyledi.

Varma, medyaya yansıdığı gibi mektubun Aralık ayında taraflara verildiğinin doğru olmadığını söylerken, Annan’ın Özel Temsilicisi Michael Moller’in 9 Ocak’ta Rum Cumhurbaşkanı Tasos Papadopulos’la, 18 Ocak’ta da Türk Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’la görüştüğünü aktardı. Moller’ın görüşmeleri sırasında her iki lidere de Genel Sekreter Annan’dan birer mektup verdiğini söyleyen Varma, bunun diplomasinin gereği adımlar olduğunu belirtti.

Brenden Varma, mektupta Annan’ın Michael Moller’ı iki tarafa da tanıtan ifadeler kullandığını ve Moller’in BM’nin Kıbrıs’taki Özel Temsilcisi olduğunu bildirdiğini vurguladı. Varma, ayrıca mektupta Genel Sekreter Annan’ın New York’tan bir temsilciyi adaya göndermeyi planladığının belirtildiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler sözcüsü, Annan’ın, mektubunda, yeni bir girişim veya göndereceği temsilcinin ne zaman Kıbrıs’a gideceği konusunda bilgi vermediğini vurguladı.

Genel Sekreter’in, siyasi işlerden sorumlu yardımcısı İbrahim Gambari’yi Ada’ya, hem Türk hem de Rum liderlerle tanışması ve de tarafların müzakerelerin yeniden başlatılabilmesi yönündeki düşüncelerini öğrenmek üzere göndereceği tahmin ediliyor.

Sözcü Varma, Birlemiş Milletler’in Türkiye’nin önerdiği son girişim paketini incelediğini ve Ankara’dan bazı noktaları açığa kavuşturmasını istediklerini söyledi. Sözcü, “BM, ancak bundan sonra yeni bir girişim başlatıp, başlatmayacağına karar verebilecek” dedi .

XS
SM
MD
LG