Erişilebilirlik

Müslüman Liderlerden İran'a Tepki


Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, İsviçre'nin Davos kasabasında, Dünya Ekonomik Forumu toplantısında yaptığı konuşmada, kendi ülkesinin nükleer silahlara sahip olmasını meşru savunma olarak niteledi. Komşusu Hindistan’ın nükleer güç olduğunu hatırlatan Müşerref ülkesinin kendini korumak için nükleer silah geliştirmek zorunda kaldığını söyledi.

Pakistan Devlet Başkanı, konuşmasında, ulusal güvenliği tehdit edilen her ülkenin kendini savunma hakkı olduğunu söyledi ve “eğer İran’ın güvenliği tehdit ediliyorsa nükleer silah geliştirmek hakkıdır” dedi. Pervez Müşerref şu anda İran’a yönelik bir tehdit bulunduğuna inanmadığını belirtti ve mevcut koşullar altında Tahran hükümetinin nükleer silaha ihtiyacı olmadığını vurguladı.

Davos toplantılarında konuşan başka Müslüman liderler de İran’ın nükleer silah sahibi olmasını istemediklerini söylediler. Ürdün Kraliçesi Ranya ve Irak Meclis Başkanı nükleer silahlara karşı olduklarını söylerken Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai de hiçbir ülkenin nükleer silahı olmaması gerektiğini savundu.

Amerika’yla bazı Avrupa ülkeleri İran’ı nükleer enerji programı kisvesi altında atom bombası yapmaya çalışmakla suçluyor. Bu ülkelere göre İran’ın uranyum zenginleştirmek istemesinin gerçek nedeni de nükleer silah yapabilmek arzusu. Zenginleştirilmiş uranyum nükleer elektrik santralleri için gerekli olduğu gibi nükleer silah için de gerekli.

İran’ın nükleer tesislerini inşa eden Rusya, Batının Tahran hükümeti üzerindeki baskısını azaltmak için İran’a uranyum zenginleştirme işlemini Rus tesislerinde yapmasını önerdi. Moskova hükümetine göre, çalışmalar sürekli denetim altında yapılacağı için İran’ın zenginleştirilmiş uranyumu gizlice başka amaçlarla kullanması mümkün olmayacak.

İran Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve İran'ın nükleer konularla ilgili baş görüşmecisi Ali Laricani, dün, Pekin’de yaptığı açıklamada, Rus önerisinin yararlı olduğunu, ancak daha fazla incelenip tartışılması gerektiğini söyledi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü de, uranyumun Rusya'da zenginleştirilmesinin şu andaki çıkmazın aşılmasına yardımcı olabileceğini savundu, sorunu Güvenlik Konseyi'ne taşımanın durumun daha karmaşık hale gelmesine yol açabileceğini söyledi.

XS
SM
MD
LG