Erişilebilirlik

Avrupa Parlamentosu'nda Rahatlatan Adım


Türkiye’nin olası bir Avrupa Birliği üyeliğinin en önemli karşıtlarından olan ve Avrupa Parlamentosu’nda Ankara’ya imtiyazlı ortaklık verilmesi için çaba gösteren isimlerin başını çeken Elmar Brok, ciddi bir darbe aldı.

Kasım ayında, bu imtiyazlı ortaklık uygulamasının Türkiye için geçerli olması gerektiği görüşünü savunan bir rapor hazırlayınca diğer grupların ciddi tepkisiyle karşılaşan Brok, önemli bir geri adım atmak zorunda kaldı.

Raporun Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komitesi’nde kabul edilen son halinde Türkiye’nin üyelik perspektifiyle ilgili soru işareti oluşturabilecek bir ifadeye yer verilmedi.

3 oya karşı 36 oyla kabul edilen genişleme stratejisi konulu raporda Hıristiyan Demokratlar dışındaki grupların bastırması üzerine uzlaşı formülleri devreye girdi. Bu çerçevede Türkiye’ye imtiyazlı ortaklık yolunu açabilecek ifadeler yeniden formüle edildi. Varılan uzlaşma Türkiye için imtiyazlı ortaklık olasılığının devre dışı kalmasını sağlarken “adaylık statüsünde olmayan ülkeler” için bu uygulamayı mümkün kılıyor.

Artık genişleme tartışmalarının ayrılmaz parçası haline gelen “hazmetme kapasitesi” ise rapordaki yerini korudu. İlgili madde Avrupa Birliği’ne yeni üyelerin dahil edilmesinde hazmetme kapasitesinin dikkate alınmasını öngörüyor. Bu arada Avrupa Birliği Komisyonu’ndan, Birlik’in doğasının tanımını, sınırlarını ve hazmetme kapasitesini de ortaya koyan bir rapor hazırlanması talep edildi.

“Genişleme stratejisi” raporunun Türkiye’ye ilişkin bölümünde demokratik ve laik yapısıyla Türkiye’nin, İslam dünyasının daha iyi anlaşılmasına ve medeniyetlerarası uyuma yapıcı katkı sağlamasına vurgu yapılıyor.

Fener Rum Patrikhanesi’ni “ekümenik” olarak tanımlayan belge, temel hak ve özgürlükler ile Ek Protokol konusundaki bilindik görüşleri yineliyor. Orhan Pamuk davası konusundaki gelişmelerin memnuniyetle karşılandığı belirtilen raporda, benzer sorunların yaşanmaması için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerektiği belirtiliyor.

Raporun Avrupa Parlamentosu’nun gelecek ayki genel kurul oturumunda oylanarak onaylanması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG