Erişilebilirlik

Pamuk Davası Düştü


Adalet Bakanlığı’nın yeni Türk Ceza Kanunu’na göre yazar Orhan Pamuk davasıyla ilgili izin yetkisinin olmadığını bildirmesi üzerine, Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi bugün Pamuk davasını düşürdü.

Yazar Orhan Pamuk’un İsviçre’de yayınlanan bir dergide yer alan röportajdaki sözleri nedeniyle, “Türklüğü alenen aşağılamak” iddiasıyla 3 yıla kadar hapsi isteniyordu. Dava düşmeseydi Pamuk 7 Şubat tarihinde tekrar hakim önüne çıkacaktı.

Davada suç tarihi 1 Haziran 2005’ten, yani Yeni Türk Ceza Kanunu’nun yürürlüğe girmesinden önce olduğu için Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Pamuk'un yargılanması için Adalet Bakanlığı'ndan izin istemişti. 16 Aralık tarihinde ilk duruşması yapılan dava, Adalet Bakanlığı’nın konuyla ilgili izninin yetişmemesi üzerine ertelenmişti.

Ancak Adalet Bakanlığı daha sonra, Yeni Türk Ceza Kanuna göre davayla ilgili yetkisinin olmadığını bildirdi ve konuyla ilgili Şişli Ceza Mahkemesi’ne geçen Cuma günü gönderdiği yazıyla yetkinin yargıda olduğunu belirtti. Bu gelişmeyle, Orhan Pamuk davasının düşebileceği belirtiliyordu.

16 Aralık’taki Pamuk davasının ilk duruşması birçok Avrupalı yetkili ve parlamenter tarafından da yakından izlendi. Duruşmanın ertelenmesi kararı ise Avrupalı parlamenterlerin eleştirilerine neden oldu. Orhan Pamuk davasının düşmesinin Avrupa Birliği tarafından olumlu bir gelişme olarak değerlendirilmesi bekleniyor.

Pamuk hakkında ayrıca, Alman, Die Welt gazetesine verdiği bir demeçte, Türk Silahlı Kuvvetlerine hakaretten açılan soruşturmayla ilgili, 29 Aralık tarihinde takipsizlik kararı verilmişti.

Ticaret ve Yatırım Çerçeve Anlaşması Konsey Toplantısı

Bu arada, bugün Ankara’da Türkiye ve Amerika arasında Ticaret ve Yatırım Çerçeve Anlaşması Konseyi’nin iki gün sürecek toplantısı yapılıyor. İki ülke heyetleri 1999 yılında Amerika ve Türkiye arasındaki Ticaret ve Yatırım Anlaşmasında tasarlandığı üzere, ikili ticaretteki engelleri azaltmanın yollarını arıyor. Amerika Ticaret Yardımcı Temsilcisi Shaun Donnelly’nin başkanlık ettiği Amerikalı heyetle, ikili ticareti artırmaya ilişkin görüş ve fikirler de tartışılıyor.

XS
SM
MD
LG