Erişilebilirlik

Türkiye'nin Ekonomik Görünümü 'Pozitif'e Geçti


Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's, Türkiye'nin kredi notuna ilişkin ekonomik görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çevirdi. S&P, uzun dönemli döviz cinsinden BB (-) ile YTL cinsinden “BB” olan kredi notlarının ise aynen teyit edildiği bildirildi.

S&P’nin Türkiye’nin kredi notuna ilişkin ekonomik görünümünü pozitife çevirmesi, kuruluşun önümüzdeki 12 ay içerisinde kredi notunun da yükseltebileceği anlamına geliyor. Peki bu Türkiye için ne demek?

Ülke ekonomisinin sağlam ve istikrarlı bir gidişata sahip olduğunu gösteren kredi notu, yabancı yatırımcının Türkiye’ye güvenini arttırıcı en önemli unsurlardan biri olarak görülüyor.

S&P'den yapılan açıklamada, görünümün pozitife çevrilmesine neden olarak, Türkiye'nin sağlam makro ekonomik politikalara ve reformlara bağlılığı gösterildi. Ancak Türkiye'ye olan uluslararası güveninin artması, Yeni Türk Lirası'nin değer kazanması, cari açığın finansmanı gibi diğer unsurlar da görünümün pozitife çevrilmesinde etkili.

S&P gibi uluslararası derecelendirme kuruluşlarının, kredi notları orta ve uzun vadede bir bakıma yabancı yatırımcının da ülke için değerlendirmelerini yansıtıyor. Nitekim Türkiye için dünya para ve finans çevrelerine hakim görüş de bu yönde dersek yanlış olmaz.

S&P’nin raporunda yabancı yatırım akışının da sağlıklı olmasının bu kararın alınmasında etken olduğuna dikkat çekildi. Raporda, Türkiye’de olumlu gelişmelerin orta vadede devam etmesinin beklendiği ve bunların Uluslararası Para Fonu ekonomik programıyla AB müzakerelerinin sürmesinden dolayıda desteklendiği de vurgulandı.

Ayrıca faiz dışı fazlanın Gayrı Safi Milli Hasıla’nın yüzde 6.5 seviyesinde korunması ve özelleştirme sürecinin hızlı gitmesi S&P’nin Türkiye açısından önemli gördüğü ekonomik gelişmeler arasında.

“Türkiye’nin iyi giden ekonomisinde dengeleri neler değiştirebilir?” bu sorunun cevabı da yabancı yatırımcının yakından takip ettiği, kredi derecelendirme raporlarında yer aldı.

Türkiye’de sosyal güvenlik reformunun hayata geçirileceğini dikkate alarak görünüm değişikliğini yapan kuruluş, bunun uygulanmaması durumunda mevcut kredi notunun etkileneceğini açıkladı.

Ayrıca cari açığın kredi notu açısından en büyük endişe yarattığını belirten kuruluş, doğrudan yabancı yatırım ile AB ilişkileri de Türkiye ekonomisi için hayati önem taşıdığını vurguladı. Bunların dışında borçlanma maliyetinin yükselmesinin ve vadelerin kısalmasının da, kredi notunu olumsuz etkileyebilecek unsurlar olduğu ifade edildi.

S&P değerlendirmesinde, kuş gribinin kısa vadeli bir risk oluşturduğu, ancak insanlar arasında yayılmadığı sürece kredi notu üzerinde olumsuz bir etki yapmayacağını vurguladı.

XS
SM
MD
LG