Erişilebilirlik

Irak Seçimlerini Şiiler Kazandı


Irak’ta 15 Aralık'ta yapılan seçim sonuçları açıklandı ve beklendiği gibi muhafazakar Şii koalisyonu, oyların çoğunluğunu kazandı.

Şii İslam İttifakı, 275 sandalyeli Irak parlamentosunun 128 sandalyesini kazandı. Ancak bu sonuç, ittifakın salt çoğunluğu sağlamasına yetmedi.

Irak Kürt koalisyonu parlamentoda 53 sandalye, eski Başbakan İyad Allavi'nin liderliğini yaptığı laik Şii ittifakı 25 sandalye kazandı. İki büyük Sünni grubu Irak Uyum Cephesi 44, Irak Ulusal Diyalog Cephesi ise 11 sandalye elde etti.

Partilere seçim sonuçlarına itiraz etmek için iki gün süre tanındı. Sünni Araplar ve laik Şii partiler, oylamada hile yapıldığını iddia etmiş, ancak uluslararası gözlemciler seçimin adil olduğu kararına varmıştı.

Irak’ta 15 Aralık’ta yapılan genel seçimlerin kesin sonuçları açıklandı ve beklendiği gibi Şii İslam İttifakı, parlamento sandalyelerinin çoğunluğunu kazandı. Şiilerin kazandığı sandalyeler salt çoğunluğa yetmediği için Irak’ı bir koalisyon hükümeti bekliyor. Bununla birlikte seçim sonuçlarının ülkeye istikrar getirip getirmeyeceği, Sünnilerin seçim sonuçlarına itirazlarını sürdürüp sürdürmeyeceği yolundaki sorular yanıt arıyor. Bu soruları Milliyet gazetesi köşe yazarlarından Semih İdiz’e yönelttik. Semih İdiz, Alparslan Esmer’in sorularını yanıtladı. Söyleşiye yukarıdaki Real Audio bağlantısından ulaşabilirsiniz.

Bu arada Irak'ta seçim sonuçlarının açıklanmasından önce güvenlik güçleri üst düzeyde alarma geçirildi.

Binlerce askerin, yollara yeni kontrol noktaları koyarken Bağdat ve Diyala ile Anbar dahil diğer illerde devriye gezdiği bildiriliyor.

Amerikan ordusu, seçim sonuçlarının açıklanması sırasında şiddet eylemlerinin artacağı uyarısında bulunmuştu.

Bağdat’ta yol kenarına yerleştirilen ve Amerikan askerlerini hedef alan bir bombanın patlaması sonucu, en az iki kişi öldü. Dün de Bağdat’ta iki ayrı bombalı saldırıda 22 kişi ölmüştü.

Bu arada Sünni lider Adnan el-Duleymi, Amerikalı kadın gazeteci Jill Carroll’un serbest bırakılması çağrısında bulundu.

İsyancılar, 72 saat içinde tüm Iraklı kadın tutuklular bırakılmazsa gazeteciyi öldüreceklerini bildirmişti.

İsyancıların Amerikan ordusuna tanıdığı süre bugün doluyor.

XS
SM
MD
LG