Erişilebilirlik

20 Ocak 2006: Usame Bin Ladin'in ABD'ye Yönelik Son Tehdidine Dikkat Çekiliyor


New York Post, El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in Amerika’ya yönelik yeni tehdidini değerlendiriyor ve diğer yandan da ateşkes önerisinde bulunmasını öne çıkarıyor. El Kaide’nin son dönemde ciddi bir güç ve prestij kaybına uğradığını belirten gazete, Bin Ladin’in ateşkes teklifinin arkasında bu gerçeğin yattığını savunuyor:

"Elbette, El Kaide yeni saldırılar düzenleyebilir. Bunu son olarak Madrid ve Londra’da gördük. Ama Usame’nin bu son ses bandı, bir ölçüde çaresizliğin ifadesi gibi görünüyor. Başkan Bush’u eleştirenlerin savunduğu düşüncenin aksine, terörle savaş kazanılabilir ve fiilen kazanılmakta olan bir savaştır. Ve bu savaş devam edecektir. Beyaz Saray sözcüsü Scott McClellan’ın da belirttiği gibi, “Biz teröristlerle pazarlık yapmayız, onları etkisiz hale getiririz."

Boston Globe ise El Kaide liderinin doğrudan Amerikan kamuoyunu hedef aldığı görüşüne yer veriyor ve Bin Ladin’in Amerika’ya karşı bir psikolojik savaş başlattığını öne sürüyor. El Kaide’nin, Madrid’deki saldırılar sonrasında, Avrupa ülkelerine de benzer bir öneride bulunduğunu hatırlatan gazete, Bin Ladin’in bütün Müslümanlar adında konuşamayacağının altını çiziyor:

"Bu, tamamen Amerikalıları korkutmaya yönelik bir girişim ve bu öneri; tam üç yıl boyunca Amerikalı yetkililerin değişik nedenlerle Amerikalıları korkutmaya yönelik çabalarının ardından gündeme geldi. Bin Ladin, etkisiz hale getirilmesi gereken önemsiz bir örgütün lideridir ama gereğinden fazla korku yaymasına da izin verilmemelidir."

New York Times Ukrayna’da Viktor Yuşçenko’nun iktidara gelmesiyle sonuçlanan Turuncu Devrim sonrasındaki gelişmeleri masaya yatırıyor. Batının, Ukrayna halkının Rusya ile derin bağlarını göz ardı ederek Yuşenko’ya büyük beklentilerle yaklaştığını kaydeden gazete, Ukraynalı liderin bu beklentileri karşılayamadığını yazıyor:

"Aradan 15 yıl geçmesine rağmen Sovyet devletinin yıkılma süreci hala devam ediyor ve siyaset hala esas olarak farklı oyuncuların ve ittifakların devrede olduğu bir güç gösterisi olma özelliğini sürdürüyor. Ukrayna’da 26 Mart’ta yapılacak parlamento seçimlerinde binlerce aday ve 45 parti yarışacak. Muhalifleri, Rusya doğal gazının iki kat fiyatla satın alınmasını kabul ettiği için Yuşçenko’ya saldırıyor. Ancak Yuşçenko’nun başaramadığı işi Putin başarıyor. Ukrayna’yı Rusya’dan uzaklaştırmak istediği gerekçesiyle Yuşçenko’yu iktidardan devirmeyi amaçlayan Putin, yaptıklarıyla Ukrayna’yı gerçekten Rusya’dan uzaklaştırıyor".

Los Angeles Times, İsrail’de Ariel Şaron’un rahatsızlığından sonra başbakanlık görevini üstlenen Ehud Olmert’in, El-Halil’deki bazı Yahudi yerleşim birimlerini boşaltmaya başladığını hatırlatıyor. Boşaltma işlemi sırasında, fanatik Yahudiler ile İsrail askerlerinin çatıştığını belirten gazete, El Halil’in hem Müslümanlar hem de Yahudiler açısından kutsal bir yer olduğunu vurguluyor:

"El Halil’deki çatışmalar, Batı Şeria’daki yerleşimcilerin geri çekilmesi sürecinin ne kadar sancılı olacağını gösteriyor. Ancak, Filistin tarafının da, bütün yerleşimciler çekildikten sonra, Yahudilerin kutsal yerleri ziyaret hakkını güvence altına alması gerekir. Batı Şeria, Ürdün’ün denetimindeyken, Ürdün bu konuda bazı kısıtlamalar uyguluyordu. Gelecek haftaki seçimlere hazırlanan Filistin devlet başkanı Mahmud Abbas, Olmert’in bu kararlı tavrına saygı duymalıdır. Seçim sonrasında, Abbas’ın da Filistinli teröristleri silahsızlandırmak için yoğun bir çaba harcaması gerekecek."

XS
SM
MD
LG