Erişilebilirlik

Endonezya'da Kuş Gribinden 14 Kişi Öldü


Endonezya’da kuş gribinden ölenlerin sayısı 14'e yükseldi.

Yetkililer, ablası birkaç gün önce aynı hastalıktan ölen üç yaşındaki bir çocuğun hayatını kaybettiğini açıkladı.

Pekin’de yapılan kuş gribi ile mücadele konferansında ise, Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri yaklaşık 2 milyar Dolar bağış sözü aldı.

Toplanan para yoksul ülkelerin bu hastalıktan korunma çalışmaları için kullanılacak..

Konferansta konuşan bir sağlık yetkilisi, “Tek bir ülke bile güvenlik içinde değilse, tüm dünya güvenlik içinde değildir” dedi.

90 ülkenin katıldığı iki günlük toplantı Dünya Bankası, Avrupa Birliği ve Çin tarafından düzenlendi.

Kuş gribi şu ana kadar Asya, Çin ve Türkiye’de 80’den fazla kişinin ölümüne yol açtı.

'Salgın Tehlikesi Artıyor'

Türkiye’de kuş gribi vakaları ve ölü sayısının arttığına ilişkin haberler üzerine uzmanlar, insanlar arasında bir salgın çıkması tehlikesinin giderek arttığını söylüyor.

Pekin’de düzenlenen toplantıda konuşan Dünya Sağlık Örgütü salgın hastalık uzmanı Doktor Margaret Chan, Asya dışında görülmeye başlanan öldürücü H5N1 virüsüyle mücadelenin özüne inme zamanı geldiğini açıkladı:

"Eğer bir ülke, kuş gribi açısından tehlikeyle karşı karşıya gelmişse, dünyanın da güvenli olmadığı gerçeğini kavramamız gerek. Bu nedenle uluslararası bir örgüt olarak bu sorunla daha iyi ilgilenmemiz büyük önem taşıyor."

Çin hükümeti ve Dünya Bankası tarafından düzenlenen konferans, kuşgribi ile mücadele için 1 milyar 200 milyon Dolar bağış toplamayı amaçlıyordu. Ancak önerilen bağış miktarı bu hedefi fazlasıyla aştı. Bu para, salgının çıktığı ülkelerde sağlık ve veterinerlik hizmetlerinin güçlendirilmesinde kullanılacak. Toplantıyı düzenleyenler, bu parayla hastalığın henüz görülmediği ülkelerde kuşgribini izleme ve zamanında belirleme olanaklarını arttırmayı da umuyor.

Dünya Sağlık Örgütü yetkilisi Doktor Chan, kuş gribine karşı etkili olduğu görülen Tamiflu adlı ilacın üreticisi, İsviçre’nin Roche firmasının, iki milyon kişi için yeterli miktarda ilacı ihtiyacı olan ülkelere bağışlayacağını açıkladı. Firma daha önce de 3 milyon kişi için ilaç bağışında bulunmuştu.

Bugüne kadar görülen kuşgribi vakalarının çoğunda virüsün/ havyandan insana bulaştığı saptandı. Ancak sağlık uzmanları, virüsün kanatlı hayvanlar arasında yayılmaya devam etmesi ve daha çok insana bulaşması sonucu genetik değişim geçirebileceği ve insandan insana geçer hale gelebileceği uyarısında bulunuyor... Bu gelişme, milyonlarca insanın ölebileceği, dünya çapında bir salgın tehlikesi yaratıyor..

İki günlük konferansa evsahipliği yapan Çin, kuşgribi ile mücadeleye öncülük etmek istiyor.. Ancak Pekin, kuşgribine yakalanan havyanlardan alınan virus örneklerini hızla Dünya Salgını Örgütüyle paylaşmadığı için eleştiriliyor. Bugüne kadar Çin’de kümes hayvanları arasında 30‘u aşkın kuşgribi salgını görüldü....

Çin’i, virus örneklerini paylaşmaya zorlayan uluslararası bir kural yok.. Ancak diğer ülkelerdeki uzmanlar, virüsün değişim seyrini izlemek için bu örneklere kesin ihtiyaç duyduklarını söylüyor.

Dünya Sağlık Örgütü uzmanları, Çin hükümetinin bazı örnekleri önümüzdeki günlerde göndereceğini bildirdiğini açıkladı.

XS
SM
MD
LG