Erişilebilirlik

Amerikalı Uzmanlar Türkiye'de


Amerikalı uzmanlar, kuş gribiyle mücadele konusunda Ankara’da temaslara başladı.

Heyette, Amerikan Tarım Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Uluslararası Kalkınma Dairesi ve Dışişleri Bakanlığından uzmanlar bulunuyor. Türk ve uluslararası yetkililerle görüşecek olan heyetin, salgından etkilenen bölgeleri de ziyaret etmeleri planlanıyor.

Amerikan Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, “Amerika’nın kuş gribiyle mücadele konusunda, müttefiki Türkiye’yi desteklemeye” önem verdiği belirtildi.

Kuş Gribi Konferansı

Pekin’de düzenlenen kuş gribi ile mücadele konferansında, Dünya Sağlık örgütü yetkilileri bir buçuk milyar dolar bağış talebinde bulundu.

90 ülkenin katıldığı iki günlük toplantı Dünya Bankası, Avrupa Birliği ve Çin tarafından düzenlendi. Birleşmiş Milletler yetkililerinden David Nabarro bir buçuk milyar doların yoksul ülkelerin bu hastalıktan korunma çalışmaları için kullanılacağını belirtti. Yetkili, kuş gribinin tüm dünyaya yayılan bir salgın haline gelmesi durumunda bu miktarın çok üzerinde bir harcama gerekeceğini hatırlattı.

Kuş gribi şu ana kadar Asya, Çin ve Türkiye’de 80’den fazla kişinin ölümüne yol açtı. Türkiye bugün bir kişinin daha kuşgribine yakalandığını açıkladı.

Türkiye’de kuş gribi vakaları ve ölü sayısının arttığına ilişkin haberler üzerine uzmanlar, insanlar arasında bir salgın çıkması tehlikesinin giderek arttığını söylüyor.

Pekin’de düzenlenen toplantıda konuşan Dünya Sağlık Örgütü salgın hastalık uzmanı Doktor Margaret Chan, Asya dışında görülmeye başlanan öldürücü H5N1 virüsüyle mücadelenin özüne inme zamanı geldiğini açıkladı: "Eğer bir ülke, kuş gribi açısından tehlikeyle karşı karşıya gelmişse, dünyanın da güvenli olmadığı gerçeğini kavramamız gerek. Bu nedenle uluslararası bir örgüt olarak bu sorunla daha iyi ilgilenmemiz büyük önem taşıyor."

Çin hükümeti ve Dünya Bankası tarafından düzenlenen konferans, kuş gribi ile mücadele için 1.2 milyar dolar bağış toplamayı amaçlıyor. Bu para, salgının çıktığı ülkelerde sağlık ve veterinerlik hizmetlerinin güçlendirilmesinde kullanılacak. Toplantıyı düzenleyenler, bu parayla hastalığın henüz görülmediği ülkelerde kuş gribini izleme ve zamanında belirleme olanaklarını arttırmayı da umuyor.

Amerika, yapacağı yardım miktarını yarın açıklayacak.

Dünya Sağlık Örgütü yetkilisi Doktor Chan, kuş gribine karşı etkili olduğu görülen Tamiflu adlı ilacın üreticisi, İsviçre’nin Roche firmasının, iki milyon kişi için yeterli miktarda ilacı ihtiyacı olan ülkelere bağışlayacağını açıkladı. Firma daha önce de 3 milyon kişi için ilaç bağışında bulunmuştu.

Bugüne kadar görülen kuş gribi vakalarının çoğunda virüsün/ havyandan insana bulaştığı saptandı. Ancak sağlık uzmanları, virüsün kanatlı hayvanlar arasında yayılmaya devam etmesi ve daha çok insana bulaşması sonucu genetik değişim geçirebileceği ve insandan insana geçer hale gelebileceği uyarısında bulunuyor. Bu gelişme, milyonlarca insanın ölebileceği, dünya çapında bir salgın tehlikesi yaratıyor.

İki günlük konferansa ev sahipliği yapan Çin, kuş gribi ile mücadeleye öncülük etmek istiyor. Ancak Pekin, kuş gribine yakalanan hayvanlardan alınan virüs örneklerini hızla Dünya Sağlık Örgütüyle paylaşmadığı için eleştiriliyor. Bugüne kadar Çin’de kümes hayvanları arasında 30 ‘u aşkın kuş gribi salgını görüldü.

Çin’i, virüs örneklerini paylaşmaya zorlayan uluslararası bir kural yok..Ancak diğer ülkelerdeki uzmanlar, virüsün değişim seyrini izlemek için bu örneklere kesin ihtiyaç duyduklarını söylüyor.

Dünya Sağlık Örgütü uzmanları, Çin hükümetinin bazı örnekleri önümüzdeki günlerde göndereceğini bildirdiğini açıkladı.

XS
SM
MD
LG