Erişilebilirlik

ABD'li Uzmanlar Türkiye'ye Gidiyor


Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Amerikalıların kuş gribi nedeniyle Türkiye’ye seyahatlerinde bir sakınca olduğu uyarısında bulunmadıklarını söyledi ve Amerika’nın Türkiye’ye kuş gribi konusunda yardım ettiğini, bu çerçevede iki Amerikalı uzmanın önümüzdeki günlerde Türkiye’ye gideceğini açıkladı. Bu arada, Türkiye'nin Dünya Bankası’nın kuş gribiyle mücadele amacıyla oluşturacağı fondan yararlanacağı açıklandı.

Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, bugünTarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’le kuş gribi konusunda bir görüşme yaptı. Görüşmenin ardından hem Büyükelçi Wilson, hem de Tarım Bakanı Eker birer açıklama yaptı.

Büyükelçi Wilson, Türkiye’nin kuş gribiyle mücadelede başarılı bir iş çıkardığını ve atılması gereken bütün adımları attığını söyledi. Amerika’nın kuş gribi konusunda Türkiye’ye yardımını sürdüreceğini ifade eden Ross Wilson, bu çerçevede önümüzdeki günlerde iki Amerikalı uzmanın Türkiye’ye geleceğini belirtti.

Amerika’nın Ankara Büyükelçisi ayrıca, Türkiye’de görülen kuş gribi konusunda elçiliğin internet sayfasından bir uyarı mesajı yayınladıklarını da söyledi. Amerikan Büyükelçiliği’nin 5 Ocak tarihli uyarı mesajında, Türkiye’de yaşayan Amerikan vatandaşlarına kuş gribine karşı almaları gereken önlemler hatırlatılıyor. Bu arada, Büyükelçi Wilson bu mesajda Amerikalıların Türkiye’ye gelmemeleri konusunda bir uyarı bulunmadığını da sözlerine ekledi. Dünya Sağlık Örgütü de, yabancıların Türkiye’ye seyahatinde bir sakınca olmadığını açıklamıştı.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ise görüşmenin ardından basın mensuplarına, Türkiye’nin Dünya Bankası’nın kuş gribiyle ilgili oluşturulacak fonundan yararlanacağını açıkladı. “Dünya Bankası ile 35 milyon Dolar'lık bir proje üzerinde Aralık ayı sonunda görüşme yaptık” diyen Tarım Bakanı, bu 35 milyon Dolar'ın 15 milyonunun borç olarak alınacağını, geri kalanının ise fona katkıda bulunan ülkeler ve uluslararası kuruluşlar tarafından karşılanacağını açıkladı. Bu katkıda bulunanlar ülkeler arasında Amerika da yer alıyor. Amerika’nın bu projeye 3.2 milyon Dolar'lık bir katkı sağlaması bekleniyor. Tarım Bakanı Mehdi Eker, Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Wilson’la görüşmesinde bu konunun da ele alındığını söyledi. Türkiye, Dünya Bankası’nın fonundan yararlanarak kuş gribi konusunda hem önlemleri artırmayı, hem de tavukçuluk sektörünü geliştirmeyi hedefliyor.

Türkiye’de şimdiye kadar kuş gribinden ölenlerin sayısı 3. Hastalığa yakalanan ve tedavisi devam eden vaka sayısı ise bugün Van’da 2, Samsun’da ise 1 kişinin taburcu edilmesiyle 12’ye indi. Bu hastaların çoğunluğunu çocuklar oluşturuyor. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, kesinleşmiş ve şüpheli vakalarla birlikte toplam 26 ilde görülen kuş gribi nedeniyle bu iller ve çevrelerinde karantina ve itlaf çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Eker ayrıca, ülke genelinde 455 bin kanatlı hayvanın imha edildiğini açıkladı.


XS
SM
MD
LG