Erişilebilirlik

Kuş Gribi: AB Türkiye'ye Kaynak Aktarabilir


Avrupa Birliği kuş gribi konusunda Türkiye’yle yakın teması sürdürüyor. AB’den hastalıkla mücadele kapsamında Türkiye’ye kaynak aktarımı gündemde.

Avrupa Birliği Komisyonu, Türkiye’nin kuş gribiyle mücadelesine katkıda bulunmak amacıyla 4 milyon Euroluk bir kaynağı serbest bırakmayı düşünüyor. Türkiye’yle konuyla ilgili yakın teması sürdürmek iseteyen Avrupa Birliği, bir uzman ekip daha gönderecek.

Sağlık ve tüketicinin korunmasından sorumlu Komisyon üyesi Markos Kyprianou, 4 milyon Euro tutarındaki kaynağın Türkiye’nin 2007 yılında alacağı katılım öncesi fonlardan sağlanacağını söyledi. Kyprianou, bu paranın öne çekilerek bu yıl kullanılması konusunda genişlemeden sorumlu üye Olli Rehn’le çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

Türkiye’nin hastalıkla mücadelede şeffaf davrandığını ve Avrupa Birliği’nin yanı sıra yetkin uluslararası kuruluşlarla sağlıklı bir işbirliği yürüttüğünü ifade eden Kyprianou, hastalığın tespit edilmesinin ardından Türkiye’nin gerekli önlemleri aldığını kaydetti. Önemli olanın hastalıkla kaynağında mücadele etmek olduğunun altını çizen Kyprianou, Türkiye gibi büyük bir ülkede virüsün geniş bir alanda görülmesinin, tespit ve mücadele çalışmalarını bir miktar olumsuz etkilediğini de sözlerine ekledi.

Hastalığa neden olan virüsün değişime uğramasının her zaman için endişe kaynaklarından biri olduğunu söyeleyen Avrupa Birliği Komiseri, şu ana kadar hastalığın insandan insana geçtiğine dair hiçbir bulgu bulunmadığına dikkat çekti ve Türkiye’deki örneklerin tümünde hasta hayvanlarla temasın söz konusu olduğunu hatırlattı.

Avrupa Birliği, kendi sınırları dışındaki ülkelerin kuş gribiyle mücadeleleri için ise 80 milyon Euro tutarında bir fon ayırdı. Avrupa Birliği’nin Asya, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Doğu Avrupa ülkeleri için kullandıracağı 80 milyon Euroluk kaynağın 50 milyon Eurosu Avrupa Birliği Komisyonu’nun 2006 yılı dış ilişkiler bütçesinden, 30 milyon Eurosu da Avrupa Kalkınma Fonu’ndan sağlanacak.

Konuyu “global bir sorun” olarak gören Avrupa Birliği, hastalıkla mücadelenin de global boyutta olması gerektiğini düşünüyor. Konu önümüzdeki hafta da Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenecek olan Uluslararası Kuş Gribi Konferansı’nda masaya yatırılacak. Konferansa 90’dan fazla ülke ve 25 kadar uluslararası örgütün katılması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG