Erişilebilirlik

'Müzakereler Kesintisiz Sürecek'


Almanya`nin başkenti Berlin bugün Almanya, Fransa ve İngiltere dışişleri bakanlarının biraraya geldiği üçlü zirveye ev sahipliği yaptı.

Görüşmede İran’ın nükleer faaliyeti müzakere edildi. İran’a karşı sert yaptırımda pek taraftar gibi gözükmeyen Almanya dışişleri bakanı Frank - Walter Steinmeier ile Almanya muhabirimiz Cem Dalaman özel bir görüşme yaptı.

Almanya Dışişleri bakanı Frank- Walter Steinmeier, eski dışişleri bakanı Joschka Fischer’in müsteşarlığını yaptığı dönemden beri Türkiye Almanya ilişkilerine sıcak bakıyor. Bu yaklaşımın CDU koalisyon hükümeti ile değişime uğrayacağı yönünde özellikle Türk kamuoyunun endişeleri mevcuttu. Sosyal Demokrat Partili Steinmeier bu endişelerin yersiz olduğu inancında. Steinmeier Türkiye’nin AB üyeliği sürecinin müzakerelerle resmen başladığına dikkat çekiyor ve kesintisiz devam edeceğini belirtiyor.

Steinmeier şöyle konuştu: "3 Ekim’den bu yana Türkiye AB üyeliği konusunda kesinlik kazanmış bir konuma sahip. Müzekerler başladı ve şu aşamada Türkiye’nin AB üyeliği müzakere süreci altında yürüyor. Müzakere süreci olumlu bir başlangıçtır, ben müzakere süreciyle bağlantılı yargıda bulunmak için beklemenin daha uygun olacağını düşünüyorum. Çünkü yargıda bulumak için henüz erken. bu konuda her iki tarafta yani AB ve Türkiye bu sürecin uzun zaman alacağını ve uzun bir zaman dilimine yayılacağının bilincinde ve beklentisinde."

Steinmeier eski hükümette başbakan Schröder’in dış politika konusundaki başdanışmalarından biriydi. Yani Schröder’in Türkiye’nin Ab üyeliğini destekleyen politikalrının arkasındaki isimdi. Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin iyi olduğuna da dikkat çekiyor. Steinmeier, Avusturya’nın AB dönem başkanlığının Türkiye’nin aleyhine bir gelişime neden olmayacağına inandığını belirtiyor ve Almanya’nın bu bağlamdaki tutumunu şöyle açıklıyor.

Steinmeier şöyle konuştu: "Almanya Avurturya’ya siyasi açıdan yakın ilişkide. Avusturya şimdiki AB dönem başkanı. Ancak Türkiye için şu an yeni bir karar aşması sözkonusu değil, çünkü müzakereler başlatıldı ve sizin de bildiğiniz gibi Avusturya müzakerelerin başlatılmasını onayladı."

Alman Haber Ajansı DPA, bundan kısa bir süre önce ABD’nin Türkiye üzerinden İran’a bir askeri harekat planladığını duyurmuş, haberde özellikle Türkiye’de gündeme oturmuştu. Steinmeier bu konuda ayrıntılı bir bilgiye sahip olmadığını iddaa ediyor: "Bu Almanya dışişleri bakanına sormanız gereken bir soru değil, Türkiye dışişleri bakanına sormanız gereken bir soru. Benim bu konudaki bir anlaşmadan haberim olmadı. Bu konuda size severek bir açıklama yapmak isterdim ama ben olayın ayrıntısını tanımıyorum."

Hatırlanacağı gibi başbakan Schröder döneminde Almanya-Türkiye ilişkileri doruk noktasına ulaşmıştı. Schröder sadece geçen yıl Türkiye’yi üç kez ziyaret ederken, dışişleri bakanı Fischer ise görevde bulunduğu sekiz yıllık sürede 12 kez Türkiye’ye gitmişti. Şimdi akıllara gelen soru, yeni dışişleri bakanı Türkiye’ye resmi ilk ziyareti ne zaman?

Steinmeier: "Benim bu yıl içerindeki resmi gezi planımı yapmakla meşgulüz. Bu plana Türkiye ziyaretimin de dahil olacağından eminim. Ne zaman olacağını henüz bilmiyorum. Ancak önümüzdeki iki ya da dört hafta içerisinde bu kesinlik kazanacak."

Steinmeier, Türkiye dışişleri bakanı Abdullah Gül’le iyi anlaştıklarını ve mesleki ilişkilerinin zamanla dostluğa dönüştüğünü vurguluyor: "Gül’le, benim dışişleri bakanı olduğumdan kısa bir süre sonra burada Berlin’de tanıştık. Hemen ardından NATO dışişleri bakanlar konseyinde biraraya geldik. Bu arada benimle Gül arasında dostane bir ilişki oluştu. Ayrıca Gül’le ortak çalışma yapmamız gereken bir diğer konu ise, şu an bizlerde büyük endişe uyandıran bir konu olan komşunuz olan İran. Bu konuda da Türk hükümeti ile ortak görüşe sahibiz ve bu konuyu güvenle onayladık."

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier’ın görüşleri kısaca böyle. Bu arada Steinmeier’in şefi, yani Başbakan Merkel ise, ABD’ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştirmek üzere bugün Washington’a uçtu.

XS
SM
MD
LG