Erişilebilirlik

Kuş Gribi Vakaları 15'e Yükseldi


Türkiye’de kuş gribine yakalananların sayısı 15’e yükselirken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan salgının kontrol alındığını açıkladı.

Ülke çapında 300 bin kuşun itlaf edildiği, kuş gribi belirtisi göstererek hastaneye kaldırılanların sayısının ise 70 olduğu bildiriliyor.

Yeni vakaların, Kastamonu, Samsun, Çorum ve Van’da görüldüğü belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü ise, Türkiye’de görülen kuş gribi hastalığının insandan insana geçmediğini açıkladı.

Türkiye’de incelemelerde bulunan örgüt uzmanları, hastalığın insanlara sadece hayvanlardan geçtiğini vurguladı.

Ancak uzmanlar, hastalığın yayılmasının, virüsün değişim geçirerek insana geçer hale gelmesi ihtimalini artırmasından kaygı duyuyor.

Avrupa Birliği, hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla halen Türkiye’ye komşu 6 ülkeden ithal yasağı uyguluyor.

Sivas’ta kuş gribi şüphesiyle hastaneye kaldırılan 4 kişiden 1’inin test sonuçlarının pozitif çıkmasıyla, Türkiye’de kuş gribine yakalananların sayısı 15’e yükseldi.

Bu 15 kişiden ikisi kuş gribinden hayatını kaybeden Mehmet Ali ve Fatma Koçyiğit kardeşler. Sağlık Bakanlığı ölen üçüncü kardeş Hülya Koçyiğit’in ise kuş gribi testlerinin negatif çıktığını açıklamıştı.

Türkiye genelinde şimdiye kadar kuş gribine 20’ye yakın ilde rastlandı. Bu iller ve çevrelerinde karantina ve itlaf çalışmaları sürüyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Türkiye genelinde 300 binden fazla kanatlı hayvanın itlaf edildiğini açıkladı.

İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde de görülen kuş gribine karşı alınması gereken önlemler ve halkın bilinçlenmesi için özellikle doğu şehirlerinde broşürler dağıtılıyor ve televizyonlarda eğitici filmler gösteriliyor.

Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri Türkiye’de çalışmalarını sürdürürken, merkezi Paris’te bulunan Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü, Türkiye’deki kar ve soğuk havanın kuş gribini önleme çalışmalarını olumsuz etkilediğini açıkladı. Örgüt tarafından bugün yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin komşularına da salgına karşı korunma tedbirlerini artırmaları tavsiye edildi. Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri ise, Türkiye’de hastalığın yayılmasının sebebini insanların kanatlı hayvanlarla yakın temasına bağlamışlar ve kanatlı hayvanlarla temas edilmemesi uyarısında bulunmuşlardı.

Bu arada, bugün Ankara’da bulunan Japonya Başbakanı Junichiro Koizumi’nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşmede de kuş gribi konusu gündeme geldi.Görüşmelerinin ardından ortak bir basın toplantısı düzenleyen Türkiye ve Japonya başbakanları, her iki ülkede de görülen kuş gribi virüsü konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını söylediler. Japonya Başbakanı Koizumi bu konuda Japonya ile Türkiye arasında işbirliği yapılabileceğini ifade ederken, Başbakan Erdoğan, “Koizumi ile yaptığımız görüşmede kuş gribi konusunda geleceğe ilişkin çalışmalar yapılabileceğinin teyidini aldık” dedi.

Erdoğan konuşmasında ayrıca, konuyla ilgili panik havasının yanlış izlenim yarattığını söyledi ve durumun kontrol altında olduğunu, ilaç ve aşı konusunda sıkıntı yaşanmadığını ifade etti.

XS
SM
MD
LG