Erişilebilirlik

Kuş Gribinden İkinci Ölüm


Van’da kuş gribinden ölen çocukların sayısı ikiye yükseldi.

Geçen Pazar günü ölen Muhammet Ali Koçyiğit’ten sonra, kardeşi Fatma Koçyiğit de bu sabah hayatını kaybetti.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimi Hüseyin Avni Şahin, şu an hastanede 7’si çocuk 9 kişinin tedavi altında olduğunu açıkladı. 4 çocuğun yoğun bakımda tutulduğu 3’ünün ise durumunun kritik olduğu bildirildi.

Ölüm olayları üzerine Dünya Sağlık Örgütü, olası bir kuşgribi salgınına karşı alınacak önlemleri belirlemek üzere Türkiye’ye bir ekip gönderiyor..

Van'da önceki gün ölen Mehmet Ali Koçyiğit'in ölüm nedeninin kuş gribi olduğu açıklanmıştı.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de iki kişide kuş gribi hastalığı belirlendiğini ve bunların birinin, Van'da ölen 14 yaşındaki Mehmet Ali Koçyiğit olduğunu açıkladı.

Böylece Güneydoğu Asya ülkeleri ve Çin dışında, insanda bilinen kuş gribi vakasına ilk kez Türkiye'de rastlanmış oldu.

Akdağ, Koçyiğit'in ölümüne sebep olan kuş gribinin, hastalığın H5N1 türü olup olmadığı konusunda bilgi vermedi. H5N1 virüsü 2003 yılındanberi Güneydoğu Asya ülkelerinde en az 70 kişinin ölümüne yolaçmış bulunuyor. Associated Press Ajansı, Türkiye'de iki kişide görülen kuş gribi türünü tam olarak belirlemek için testlerin devam ettiğini bildirdi.

Sağlık Bakanı Akdağ'ın verdiği bilgiye göre, kuş gribine yakalanan ikinci kişi, ölen gencin kızkardeşi. Kardeşlerin geçen hafta tavuk eti yedikten sonra hastalandığı bildiriliyor.

Van Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hüseyin Avni Şahin, hasta sayısının şu anda 16 olduğunu ve bu sayının artmasından kaygı duyduğunu söyledi. Şahin, hastalardaki virüs tipinin, rapor sonuçlarının bugün ellerine geçmesinden sonra kesinlik kazanacağını belirtti.

Van Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hüseyin Avni Şahin, arkadaşımız Aydan Kızıldağlı’nın sorularını yanıtladı.

Söyleşiyi yukarıdaki linke tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG