Erişilebilirlik

4 Ocak 2006: Rusya’nın Enerji Politikasına Yönelik Eleştiriler Dikkat Çekiyor


New York Times, Rusya devlet başkanı Vladimir Putin’in doğalgaz fiyatını artırmaya çalışarak Ukrayna’nın Batı yanlısı devlet başkanı Viktor Yuşçenko’yu cezalandırmak istediğini, ancak sonuçta Rusya’nın güvenilirliğine zarar verdiğini yazıyor. Moskova’nın enerji kaynaklarını bir silah olarak kullandığı iddialarını hatırlatan gazete, bu durumun Rusya’nın Batı ile ilişkilerine de zarar verebileceği uyarısında bulunuyor:

"Rusya, hala Ortadoğu’ya göre daha güvenilir bir enerji kaynağı. Ancak Avrupa ve Amerika, Putin’e enerji güvenliği konusunun iki tarafı da keskin bir bıçak olduğunu hatırlatmalıdır. Ukrayna’nın elbette doğalgaz konusunda kalıcı bir sübvansiyon istemeye hakkı yoktur ancak Putin, enerji kaynaklarını bir silah olarak kullanmaya devam ederse, Rusya’nın güvenilir ve ekonomik bir enerji üreticisi olma iddiasına zarar verir."

Christian Science Monitor ise, Moskova’nın G-8 grubunun dönem başkanlığını devraldığını hatırlatıyor, ancak Rusya’nın G-8 üyeliğine uygun hareket etmediğini savunuyor. Yapılan yorumda, Rusya’nın pazar ekonomisine ve demokratik ilkelere saygılı bir ülke olması için G-8 üyelerinin Moskova’ya yönelik baskısını artırması isteniyor:

"Her yıl düzenlenen G-8 zirveleri Batıda fazla bir heyecan yaratmıyor. Ancak Rusya, dünyadaki saygınlığını ve etkinliğini yeniden sağlamanın bir aracı olarak bu zirvelere büyük önem veriyor. Bu da, diğer G-8 üyelerine önemli bir fırsat sunuyor ve bu fırsat da mutlaka kullanılmalıdır."

Gündemin öne çıkan bir başka önemli konusu da, Bush yönetimine yakınlığıyla tanınan lobici Jack Abramoff’un, hakkındaki çeşitli yolsuzluk suçlamalarını kabul etmesi. Washington Post, Abramoff’un savcılığa verdiği bilgiler sayesinde bir çok siyasetçiyle ilgili soruşturmaların da hız kazanabileceğini belirtiyor:

"Basının çabaları, Cumhuriyetçi Arizona senatörü John McCain’in azmi ve federal savcıların becerisi olmasaydı, 25 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul eden ve muhtemelen yıllarca cezaevinde yatacak olan Abramoff’un suçunu itiraf etmesi sağlanamayacaktı. Ancak bu süreçte en önemli oyunculardan biri olması gereken Temsilciler Meclisi Etik Komitesi, yokluğuyla dikkat çekiyor. Komitenin, ancak skandal ortaya çıktıktan sonra devreye girmesi çok dikkat çekici."

USA Today de, yaklaşık 20 Kongre üyesi hakkında soruşturma yürütüldüğünü hatırlatıyor ve Abramoff’un savcılıkla işbirliğine girerek Washington’un en korkulan adamı haline geldiğini yazıyor. Gazete, Abramoff’un itirafları sayesinde iş dünyasıyla Kongre üyeleri arasındaki çıkar ilişkilerinin gündeme damgasını vuracağını iddia ediyor:

"Yapılacak kapsamlı bir araştırma, Kongre üyelerinin utanmasına ve Amerika’nın mahcup olmasına neden olacak. Ancak bu sayede, lobicilerin çalışma biçiminin ve seçim kampanyalarının finansman yöntemlerinin de değişeceğini umut ediyoruz. Abramoff skandalı sayesinde başlayacak bir temizlik harekatı, en azından kapalı kapılar ardında kişisel çıkar peşinde koşan Kongre üyelerinin sayısını azaltabilir."

XS
SM
MD
LG