Erişilebilirlik

Irak'ta Yakıt Sıkıntısı


Bağdat’ta benzin istasyonları çevresindeki kuyruklar giderek uzuyor, caddeye hatta yan sokaklara sarkıyor. Kuyrukların yarattığı sorunlar şehir trafiğini de etkiliyor birçok yerde trafik tıkanıyor.

Benzin almak için kuyrukta bekleyenlerden biri Muhammet Cafer adlı bir Iraklı. Önceki gün öğleden sonra saat üçte kuyruğa girdiğini ve arabasına ancak saat onda benzin koyabildiğini söylüyor.

Muhammet Cafer bunun normal olmadığını sorunun benzin yokluğundan çok elektrik kesintisinden kaynaklandığını söylüyor ve devamla: Elektrik olsaydı bu kuyruk çok kısa olurdu. Çünkü sırada bekleyenlerin çoğu elektrik jeneratörlerine benzin almaya çalışan kişiler” diyor. Iraklı iş adamı işyerindeki jeneratöre benzin almak için sık sık dükkanını kapatmak zorunda kaldığını da vurguluyor.

Bağdat’taki elektrik santrallerine yakıt Baji’deki rafinerinden sağlanıyor. Geçen hafta sonu direnişçilerin Baji’ye giden tanker şoförlerini öldürme tehdidi santrallere mazot sevkıyatının aksamasına yol açmıştı. Öyle ki son günlerde Bağdat’a günde 6 saat yerine bir saat elektrik verilmeye başlandı. Artık tankerlere askeri araçlar eşlik ediyor. Ayrıca rafineriye giden yollarda Irak ordusu devriye geziyor.. Bu önlemlerden sonra Baji rafineri tekrar çalışmaya başladı.

Hükümetin seçimlerden sonra benzin fiyatlarına ağır zam yapması ülkede tepkiye yol açmış birçok kentte hükümet aleyhine gösterilen yapılmıştı. Yerli ve yabancı bir çok uzmana göre, direnişçiler, tanker şoförlerini tehdit ve tesislere sabotaj yoluyla yakıt sıkıntısını artırarak halkı hükümete düşman etmeye çalışıyor.

Petrol fiyatlarına zam yapılması Petrol Bakanı Bahr el Alum’un görevinden istifa etmesine yol açtı. Bakan, yeni zammın özellikle yoksul halka ağır bir darbe vurduğu görüşünde. Bahr el Alum, hükümetin benzin fiyatlarını iki ya da üç misli çıkarmayı düşündüğünü ancak Uluslararası Para Fonu’nu baskısıyla beş misline çıkardığını söyledi.

Bakan, Uluslararası Para Fonu’nun talepleriyle Irak halkının ekonomik ve siyasi ihtiyaçları arasında denge sağlanması gerektiğini vurgulayan Bakan 28 Aralık’ta görevinden istifa ettiğini açıkladı. Bahr el Alum, hükümetin, 2005 yılı sonuna kadar petrol üretimini günde 2 buçuk milyon varile çıkarmayı amaçladığını ancak bu hedefe ulaşamadığını söyledi. Eski Bakana göre, kötü hava koşulları ve sabotaj eylemleri nedeniyle üretim son iki ay içinde savaş önceyi düzeyin daha da altına, günde bir milyon 600 bin varile düştü.

Petrol Bakanlığı’na 30 gün süreyle Başbakan yardımcısı Ahmet Çelebi vekalet edecek.
XS
SM
MD
LG