Erişilebilirlik

BM Esad'la Görüşmek İstiyor


Lübnan eski başbakanı Refik Hariri’nin geçtiğimiz yıl Şubat ayında bombalı saldırı sonucunda öldürülmesini soruşturan Birleşmiş Milletler komisyonu, Ekim ayında hazırladığı ilk raporda bu cinayette Suriye ve Suriye yanlısı Lübnanlı yetkililerin parmağı olduğunu savunmuştu.

Komisyonun Aralık ayında Güvenlik Konseyi’ne sunduğu ikinci rapordaysa Suriye’nin Hariri suikastı konusunda işbirliği “yavaş ve isteksiz” olarak nitelendirilmişti.

Ayrıca Viyana’da sorgulanan beş Suriyeli yetkilinin verdiği biligiler doğrultusunda Şam yönetiminin Lübnan’la ilgili tüm belgeleri yaktığının tahmin edildiği belirtilmişti.

Suriye ise Güvenlik Konseyi’nden çıkabilecek bir yaptırımı engellemek amacıyla konuyla ilgili tam işbirliği yapacağını açıklamıştı.

Ancak şimdi Birleşmiş Milletler Komisyonun, soruşturmanın ilerleyen kısmında Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad ve Dışişleri Bakanı Faruk el Şara'yla görüşmek istediğini açıklaması üzerine Şam yönetiminin işbirliğinde ne kadar ileri gideceği henüz belli değil.

BM Komisyonu ayrıca Esad’ın eski yardımcısı Abdülhalim Haddam’la da görüşme talebinde bulundu.

BM’nin en üst düzeyde Suriyeli yetkililerle görüşme talebi, Haddam'ın geçen hafta, öldürülen eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri'nin Esad tarafından tehdit edilidği yönünde yaptığı açıklamasının ardından geldi.

Haddam, Hariri suikastının ardında dev bir sistem olduğunu savunmuş ve soruşturmayı yürüten Birleşmiş Milletler Komisyonu'na güveninin tam olduğunu söylemişti.

Abdülhalim Haddam, bu açıklamaları Haziran ayından bu yana yaşadığı Paris'ten Arapça yayın yapan el Arabiya televizyonunda yapmıştı. Açıklamalarının ardından Haddam Suriye'de iktidarda bulunan Baas Partisi'nde ihraç edilmiş ve ayrıca vatana ihanetten yargılanması talebinde de bulunulmuştu.

Siyasi gözlemciler, Esad'ın bir dönem sağ kolu olan Haddam'ın, neden şimdi konuşmayı seçtiğinin net olmadığını belirtiyorlar ve buna olası sebep olarak, Haddam'ın kendini Beşar Esad'a alternatif olarak hazırlıyor olabileceği tahmininde bulunuyorlar.

Abdülhalim Haddam’ın açıklamaları Hariri suikastı soruşturmasında yeni bir sayfa açarken, Şam yönetimi, konuyla iligli BM'den henüz resmi bir talep gelmediğini, ancak ülkenin egemenliğine ve haysiyetine zarar verilmediği sürece komisyonla işbirliği yapacağını yineledi.

XS
SM
MD
LG