Erişilebilirlik

Almanya'da Türkler Toplumla Barışık mı?


Almanya’daki Türkler yaşadıkları toplumla ne kadar barışık? Yaşamları ne kadar sosyal ve katılımcı? Örneğin Türkiye ile ilişkili olanların dışında da derneklere üye olup sosyal faaliyetlere katılıyorlar mı? Türkiye Araştırmalar Merkezi işte bu sorulara yanıt aradı.

Almanya’daki Türklerin varlığı 45. yılına doğru ilerliyor. Özellikle muhafazakar politikacılar Türklerin bu süreçte Alman toplumu ile kaynaşmayı başaramadıkları ve kendilerine paralel bir dünya kurduklarını iddaa etselerde, yapılan çeşitli araştırmalar
Türklerin tahmin ve siyasi spekülasyonlardan çok daha fazla bir şekilde yaşadıkları toplumla barışık olduklarını gösteriyor. En azından sosyal faaliyetler söz konusu oldukta Türklerin kendi dinamiklerine ulaştıkları ortaya çıkıyor. Türkler siyasi derneklerden, kadın örgütlerine, spor klüplerine ve dini örgütlenmelere kadar hemen her alanda yüzlerce dernekle Almanya’da faaliyet gösteriyor. Bu dernekler ve oluşumlar arasında Harley Davidson Motorsiklet Sürücülerinden tutunda, Kanaryaseverler Derneği'ne kadar çok renkli bir palet dikkati çekiyor.

Araştırmanın çarpıcı sonuçlarına göre Türklerin yüzde 64´ü derneklere üye yada sosyal çalışmalar içerisinde bulunuyor. Araştırmada dikkat çeken bir diğer sonuç da sosyal faaliyetler içinde olanların yüzde 29´u dini faaliyetler yürüten bir derneğe üye. Bu oran Almanlarda sadece yüzde 10. Spor derneklerine üye olan Türklerin oranı yüzde 23 iken Almanlarda bu oran yüzde 37 lerde.

Öte yandan bir diğer tez de Türklerin ağırlıklı olarak kendi içlerinde kurdukları derneklere üye olmaları; Alman dernekleri içerisinde çok aktif olmamaları.

Türkiye Araştırmalar Merkezi’nin Türklerin Almanya’daki sosyal aktivitelere ilgileri üzerine yaptığı araştırmanın ayrıntılarını böyle. Bu arada kuruluş aşamasında olan bir dernekden de çok kısaca bahsetmek gerekiyor, Noel’de Alman ailelere giderek çocukalara Noel Baba gibi hediye götüren Türk öğrenciler önümüzdeki yıl içinde dernekleşip, haklarını daha iyi korumayı amaçlıyorlar.
XS
SM
MD
LG