Erişilebilirlik

'Suriye Kilit Önemini Kaybetti'


Şubat ayında Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri’ye düzenlenen suikasta adı karışan Suriye, uluslararası baskılar sonucu, bu yıl içinde Lübnan’dan askerlerini çekmek zorunda kaldı.

Irak’taki direnişçilere destek vermekle de suçlanan Suriye’nin, Hariri suikastındaki rolünün kesinleşmesi durumunda, bu ülkenin uluslararası yaptırımlara maruz kalması mümkün.

Şu ana kadar Suriye Birleşmiş Milletler savcısı Detlev Mehlis'in Hariri soruşturmasında altı yetkilisinden beşinin sorgulanmasına izin verdi. Sorgulanması istenen altıncı yetkili Devlet Başkanı Beşar Esad'ın kayınbiraderi Asıf Şevket'ti. Ancak Şam hükümetinden bu konuda olumlu yanıt gelmedi. Soruşturma kapsamında adı geçen İçişleri Bakanı ve Lübnan'daki eski istihbarat şefi Gazi Kenan'sa Ekim ayında kendi silahıyla yaşamına son verdi.

Bütün bu olanlara rağmen Lübnan'da Suriye karşıtlarına karşı düzenlenen suikastların devam etmesi, Şam hükümetinin bu ülkeden kolay kolay çekilmeye niyetli olmadığının işaretleri olarak algılanıyor. Son olarak Suriye karşıtlığıyla tanınan milletvekili ve eski gazeteci Cibran Tueni bir bombalı saldırıda öldürüldü.

Oldukça kötü bir yıl geçiren Suriye'de önümüzdeki yıllarda kötümser anlamda rejim değişiklikleri, iyimser anlamdaysa demokratikleşme beklentileri var. Ancak bütün bu beklentilerin kötü sonuç vermesi ve 1970'lerin başından bu yana süren Esad saltanatının yıkılabileceğine de dikkat çekiliyor.

1998'de terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan'ın Şam'dan ayrılmasıyla birlikte Suriye'yle iyi komşuluk ilişkileri geliştiren Türkiye'yse Amerika'nın yoğun eleştirilerine maruz kalıyor. Türkiye'den, Suriye'yi uluslararası alanda yalnız bırakma çabalarına katılması isteniyor.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Profesör Doktor Meliha Altunışık, önümüzdeki yıllarda Suriye’yle ilgili beklentileri Alparslan Esmer’e değerlendirdi. Söyleşinin tamamını yukarıdaki Real Audio bağlantısından dinleyebilirsiniz:

XS
SM
MD
LG