Erişilebilirlik

'TCK'nın 301. ve 305. Maddelerini Kaldırın'


Aralarında Yaşar Kemal, Adalet Ağaoğlu, Çetin Altan’ın da bulunduğu, 169 aydın, Orhan Pamuk davası dahil, 6-7 Eylül sergisi ve Ermeni konferansı sırasında yaşananların Türkiye’de demokratikleşme sürecine müdahele olduğunu söylediler.

Aydınlar yayımladıkları bildiriyle, Türk Ceza Kanunu’nun 301. ve 305. maddelerinin kaldırılmasını ve davaların durdurulmasını istediler.

Yayımlanan bildiride aydınlar, Orhan Pamuk’un yargılanmasını ve bu yargılanma sırasında uğradığı saldırıları Türkiye’nin demokratikleşme sürecinde vahim bir müdahele olarak gördüklerini ve endişelerini ifade ettiklerini belirttiler. Aynı anlayışın kısa süre önce 6-7 Eylül sergisinde ve Ermeni konferansında da ortaya çıktığının vurgulandığı bildiride, “Adalet Bakanı’nı bu tür davaların açılmasına neden olduğu, İçişleri Bakanı’nı ise saldırganları cesaretlendirdiği için kınıyoruz” denildi.

1 Haziran tarihinde yürürlüğe giren Yeni Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesi, “Türklüğü, Cumhuriyeti, Meclis’i ve devlet organlarını aşağılama”, 305. maddesi ise, “temel milli yararlara aykırı fiillerde bulunmak maksadıyla yabancılardan yarar sağlama” suçunu düzenliyor.

Türkiye’de Orhan Pamuk dahil birçok yazar ve gazeteci Türk Ceza Kanunu’nun 301.maddesinden yargılanıyor. 16 Aralık’ta ilk duruşması yapılan Orhan Pamuk davası, Adalet Bakanlığı’ndan beklenen yazı gelmediği için 7 Şubat 2006 tarihine ertelenmişti.

Bu arada, Kürdistan Demokratik Partisi’nden bir heyet bugün Ankara’da. Geçen ay Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Emre Taner’in, Kürdistan Demokratik Partisi lideri Mesud Barzani ile Kuzey Irak’ın Selahaddin şehrinde görüşmesinin ardından, Ankara’ya Kürdistan Demokratik Partisi Dışilişkiler sorumulusu Safin Dizayni başkanlığında bir heyet geldi.

Daha önce KDP’nin Türkiye temsilciliğini yapan Safin Dizayni’yle yapılacak görüşmelerde, Irak’ın toprak bütünlüğünün korunması ve Kuzey Irak’taki PKK varlığıyla mücadele konularındaki Türkiye’nin beklentilerinin gündeme gelmesi bekleniyor.

Ziyaret 15 Aralık Irak seçimlerinden sonra yapılıyor olması nedeniyle ayrı bir önem taşıyor. Ancak Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, KDP heyetinin ziyaretiyle ilgili ellerinde bilgi bulunmadığını belirtiyorlar.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG