Erişilebilirlik

Bağdat'ta Gösteri


Bağdat’ta gösteri yapan binlerce kişi hile yapıldığını öne sürdükleri seçim sonuçlarını protesto etti.

Gösteride Sünni Arap ve laik Şii politikacıların ulusal birlik hükümeti kurulması çağrısı da desteklendi.

Sünni ve laik Şii partiler, oy verme işlemiyle ilgili yaptıkları 1500 şikayet başvurusunun uluslar arası gözlemciler tarafından incelenmesi ve Bağdat dahil bazı iller de seçimin yenilenmesini istiyor.

Irak Seçim Kurulu ise şikayet başvurularının çok azının seçim sonuçlarını etkileyecek ölçüde ciddi olduğunu söylüyor.

Kısmi sonuçlar, dinci Şii partilerin seçimi büyük farkla önde götürdüğünü gösteriyor.

Bu arada dün direnişçilerin düzenlediği saldırılarda çoğu polis en az 13 kişi ölürken Bağdat’ta, aracına bomba atılan bir Amerikan askeri yaşamını yitirdi.

Bu arada, Bağdat’ın batısında, bir Amerikan helikopteri düştü. Kazada, iki pilot öldü.

Kerbela'da Toplu Mezar Bulundu

Kerbela kentinde ortaya çıkarılan bir toplu mezarda en az 20 ceset bulundu.

Toplu mezarı, İmam Hüseyin türbesi yakınında kazı yapan inşaat işçileri ortaya çıkarttı. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu cesetlerin, 1991 yılındaki Şii ayaklanması sırasında Saddam Hüseyin rejimi tarafından öldürülen kişilere ait olduğu sanılıyor.

Saddam Hüseyin yönetiminin sona erdiği 2003 yılından beri, çoğu Irak’ın Şii ve Kürt bölgelerinde 200’den fazla toplu mezar ortaya çıkarıldı.

Polonya Irak'ta Bir Yıl Daha Asker Tutmak İstiyor

Polonya başbakanı Kazimiertz Marsinkievitz, ülkesinin gelecek yıl sonuna kadar Irak’ta asker tutmak istediğini bildirdi.

Marsinkievitz, hükümetinin, Cumhurbaşkanı Leh Kaçzinski’den, Irak’taki askerlerin görev süresini uzatmayı isteyeceğini söyledi.

Önceki Polonya hükümeti, Irak’tan askerlerini birkaç ay içinde çekme kararı almıştı.. Polonya halkı Irak’ta asker bulundurmaya şiddetle karşı çıkıyor.

Irak’ta halen 1500 Polonya askeri bulunuyor. Şu ana kadar bu askerlerden 17’si, çatışmalarda hayatını kaybetti.

Bu arada Ukrayna’nın Irak’ta kalan son birliğini de çektiği bildirildi..Seçim kampanyasında asker çekme sözü veren Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko, dün Irak’a sürpriz bir ziyarette bulunmuştu.

XS
SM
MD
LG