Erişilebilirlik

Sezer Mısır'a Gitti


Türkiye ile Mısır arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalanıyor. Anlaşma, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in bugün gittiği Mısır ziyareti sırasında, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanı Raşid Muhammed Raşid tarafından imzalanacak.

Anlaşma ile karşılıklı yatırımların geliştirilmesi için tamamlayıcı bir hukuki zeminin oluşturulması hedefleniyor.

Mısır ile Türkiye arasında son 10 yıldaki dış ticaret verileri incelendiğinde, ihracatın ithalata oranla daha dengeli bir seyir izlediği görülüyor. İhracat ortalama 300 ile 400 milyon dolar seviyesinde gerçekleşirken, ithalat da 100 ile 400 milyon dolar arasında değişiyor. İki ülke arasında imzalanacak serbest ticaret anlaşmasıyla hem ticari, hem de ekonomik ilişkileri geliştirilmesi amaçlanıyor.

Cumhurbaşkanı Sezer, iki günlük Mısır ziyaretinde Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’le görüşecek. Görüşmede ikili ilişkilerin yanısıra, güncel uluslararası ve bölgesel konuların ele alınması bekleniyor. Sezer’e ziyaretinde, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in yanısıra Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de eşlik ediyor. Abdullah Gül ziyaret sırasında Mısır’lı meslektaşı Ahmet Mahir’le görüşecek.

Bu arada, Amerika’nın yeni Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Türkiye’deki hızlı ekonomik büyümenin dikkat çekici olduğunu ve Amerikan şirketlerinin Türkiye’ye yatırımlarının artacağına inandığını söyledi. Ankara’daki görevine bu ay başında başlayan Ross Wilson, dün Türkiye ekonomisine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. “Türkiye’deki ekonomik gelişmelerden etkilenmemek mümkün değil” diyen yeni Büyükelçi Wilson, ekonomideki hızlı büyümenin sadece Amerika için değil bölge ülkeleri ve diğer ülkeler açısından da cazip işbirliği olanakları yarattığını ifade etti.

Garanti Bankası’na ortak olan Amerika’nın önde gelen şirketlerinden General Electric’in Türkiye’ye 1.8 milyar dolarlık bir yatırım sürecinde olduğunu vurgulayan Ross Wilson, bunun General Electric’in Türkiye ekonomisine ve geleceğine olan güvenini yansıttığını söyledi. Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Amerikan şirketlerinin Türkiye’deki yatırımlarının daha da artacağına inandığını ifade etti.

Geçen hafta Türkiye, Amerika ile ihracatı büyütmek için yeni bir strateji geliştirdiğini duyurmuştu. Dış Ticaret Müsteşarlığı’nca geliştirilen yeni strateji, 2006 yılıyla beraber, belirlenen beş eyalette ayrı eylem planları uygulamayı öngörüyor ve uzun senelerdir ağırlıklı olarak savunma sanayii ile sınırlı kalan Türkiye-Amerika ticari ilişkilerini geliştirmeyi hedefliyor.

XS
SM
MD
LG