Erişilebilirlik

26 Aralık 2005: Irak Seçimleri ve Tsunaminin 1. Yıldönümü Konu Alınıyor


Irak seçimlerini değerlendiren New York Times, Şii, Kürt ve Sünni grupların sandıktan başarılı sonuçlar elde ettiğini belirtiyor, etnik ve dini temele dayanmayan laik partilerin ise seçimi kaybettiğini vurguluyor. Şiilerle Kürtlerin, Sünnileri dışlayan tavırlarını sürdürmesi durumunda, Irak’ın kargaşaya sürükleneceği uyarısında bulunan gazete, Şiileri sorumlu bir politika izlemeye çağırıyor. Yapılan yorumda en dikkat çeken bölümse, Kürtlerin Amerika’nın desteğini kaybedebileceğiyle ilgili ifadeler...

" Kürt partileri, Sünnileri iktidardan dışlama tavrını sürdürürse, ülkenin kuzeydoğusunda, bölgenin güvenliğini oluşturmak için ihtiyaç duydukları Amerikan desteğini kaybedebilirler. Sünnileri, siyasi mücadelenin içine çekmek herkesin çıkarınadır. Aksi taktirde, Irak’ı bir iç savaş beklemektedir ve böyle bir durumda da bu seçimin hiçbir gerçek galibi olmayacaktır."

Washington Post Hint Okyanusu'nda meydana gelen ve 200 bini aşkın insanın ölümüne neden olan tsunaminin birinci yıldönümünde, yeniden inşa çalışmalarının bir muhasebesini yapıyor. Endonezya ve Sri Lanka hükümetlerinin başarılı çalışmalar yürüttüğünü kaydeden gazete, bu çalışmalardaki bazı eksikliklere de dikkat çekiyor.

" İnsanların içinde yaşamak istemedikleri kadar kötü evler yapıldığı ve yardım kuruluşlarının paraların nereye harcandığı konusunda yeterince şeffaf olmadığı yönünde haberler geliyor. Ancak yeniden inşa çalışmaları yine de kötü gitmiyor. Bağış yapanların da verdikleri paranın daha esnek kullanılmasına izin vermesi gerekiyor. Geçici barınaklar için belki gereğinden çok para toplandı ama sağlık sistemi için gerekli kaynak hala yetersiz. Ayrıca, Açe ve Sri Lanka’daki çatışmalardan etkilenen insanlar da süreçten dışlanırsa, yeniden inşa çabaları başarısız olacaktır ve düşmanlığı körükleyecektir."

Los Angeles Times, Bolivya’da Amerikan karşıtı Evo Morales’in devlet başkanı seçilmesini Latin Amerika’da işleri daha da karıştıracak bir gelişme olarak görüyor. Morales’in Küba Devlet Başkanı Fidel Castro ve Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez gibi sert politikalar izlemesi durumunda Bolivya’yı bir çıkmaza sürükleyeceğini savunan gazete, yeni lidere Brezilya Cumhurbaşkanı Lula da Silva gibi daha pragmatik bir yol izlemesini öneriyor.

" Eğer Morales, Lula’nın yolundan giderse, devrim bekleyen destekçileri bundan büyük rahatsızlık duyacaktır. İşte bu nedenle, Bush yönetimi çok sabırlı davranmalıdır. Morales’in sertlik yanlısı yandaşlarını sakinleştirmesi için, Amerikan karşıtı sert ifadeler kullanmaya ihtiyacı olabilir. Washington, eğer bu tür açıklamalara aşırı tepki gösterirse Morales’i, Castro ile Chavez’in yanına itebilir. Yapılacak en akıllıca iş, Bolivya’nın demokratik tercihine saygı göstermek ve Morales’in hangi yolu izleyeceğine karar vermesini beklemektir."

Boston Globe da Morales’in, kendisini “Washington’un kabusu” olarak nitelendirmesine rağmen, Amerika’nın solcu lidere karşı düşmanca tavır geliştirmemesi gerektiğini savunuyor. Morales’in büyük bir halk desteğine sahip olduğunun altını çizen gazete, Başkan Bush’un yoksullukla mücadelede Bolivya’ya yardım elini uzatması durumunda Amerika’nın Latin Amerika’daki imajını da düzelteceği görüşüne yer veriyor.

" Morales, koka üretiminin yasallaştırılmasına izin vermekle birlikte, uyuşturucuyla mücadelede kararlı olacağını söyledi. Ayrıca, yabancı enerji şirketlerini kamulaştırmayı değil, halkı için daha faydalı anlaşmalar imzalamayı istediğini belirtti. Bush, zenginlerin daha zengin, yoksulların daha yoksul oldukları ülkelerde sosyal adalet sağlanmadan demokrasinin de yerleşmeyeceği gerçeğinin farkına varmazsa, büyük bir hata yapar. "

XS
SM
MD
LG